Forum Progres: Mržnju prema LGBT osobama ne sprečava ignorisanje problema

"Ohrabruje spremnost Vrhovnog državnog tužilaštva da se razvije konstruktivni dijalog"
91 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2014. 16:29h

Godina dana od prve crnogorske Povorke ponosa u Budvi istorijski je važan događaj za savremenu Crnu Goru koji je pokazao stvarne kapacitete društva i njegovih struktura da prihvate različitost, saopštili su iz LGBT Foruma Progres.

Sami događaj, kako navode iz NVO, pokazao je postojanje političke podrške i riješenost policije da garantuje bezbjednost. Međutim, svi drugi u nacionalnom sistemu pokazali su priličnu nezainteresovanost da se efikasno nose sa izazovima homofobije i problemima društvenog neprihvatanja LGBT osoba, piše u saopštenju Foruma Progres.

Iz organizacije su posjetili na zahtjeve sa prve Parade: dosljedna implementacija i monitoring nacionalne LGBT politike, sadržajno i vidljiva integracija ljudskih LGBT prava i pitanja u javno obrazovanje i uspostavljanje nacionalnog dijaloga, uz pomoć Vlade, između LGBT zajednice i sportskih kolektiva i navijačkih asocijacija.

"Godinu dana od održavanja prve Povorke ponosa, i pored jasno i detaljno argumentovanih zahtjeva, suočavamo se sa potpunim odsustvom aktivnosti na polju obrazovanja koje je ključno kako bi se preventivno i sistemski djelovalo na smanjenje homofobije i opšte neprihvaćenosti LGBT osoba u crnogorskom društvu. Zahtjevi LGBT Foruma Progres upućeni resornom ministru, za kreiranje plana izmjena i dopuna crnogorskih udžbenika, kako bi se svrsishodno uključila LGBT tematika, potpuno su odbijeni. Maloljetnici, učenici osnovnih i srednjih škola, prednjače u nasilju prema LGBT osobama. To potvrđuje zvanična pravosudna statistika a resor obrazovanja već duži niz godina je bez adekvatnog sistemskog i profesionalnog odgovora", navodi se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Podsjećaju i na seriju propusta policije.

"LGBTIQ Socijalni Centar, jedino mjesto za okupljanje i društveni život LGBT osoba napadnut je, od otvaranja, 23 puta. Počinioci ni u jednom od ovih slučajeva nisu pronađeni a ostali su nerasvijetljeni napadi na vodeće ličnosti LGBT zajednice.

Ekstremnu mržnju i nasilje prema LGBT osobama nije moguće spriječiti ignorisanjem problema i vođenjem prekršajnih postupaka. Krivično pravna zaštita LGBT osoba mora biti unaprijeđena. Ohrabruje spremnost Vrhovnog državnog tužilaštva da se razvije konstruktivni dijalog i unaprijede kapaciteti za punu zaštitu LGBT osoba", piše u saopštenju.

Na predlog 78 članova prihvaćena je inicijativa da se osnivač i prvi direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević promoviše u počasnog predsjednika ove organizacije, zbog svog doprinosa razvoju ljudskih prava i LGBT pokreta u Crnoj Gori.

"Cimbaljević, prvi javno deklarisani gej, svojim autovanjem i djelovanjem tokom tri godine, kao politički i društveni predstavnik LGBT zajednice, pružio je odlučujući doprinos sadržaju i ubrzanju procesa socijalne inkluzije LGBT osobe. Uz mnoge probleme, opstrukcije i lične rizike, Cimbaljević je, kao lider LGBT Foruma Progres,i jedini javno deklarisani gej, proizveo dugoročne društvene i mentalitetske promjene."

LGBT Forum Progres uputiće inicijativu da se 18. februar, dan kada se Cimbaljević, preko stranica dnevnika „Vijesti“, javno deklarisao kao prvi gej u Crnoj Gori, u sklopu implemetacije vladine LGBT politike, obilježava kao Dan LGBT vidljivosti.

Galerija

Bonus video: