Interventna ušla u hotel Mogren, silom izbacila radnike

Izvršni odbor Sindikata Budvanske rivijere je saopštio da je bez ikakvog pravnog osnova hotel Mogren trenutno u posjedu kompanije Merkura
140 pregleda 141 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2014. 13:46h

Pripadnici Interventne jedinice policije primjenom sile su izbacili radnike hotela Mogren iz tog objekta. Dvadesetak radnika je privedeno jer su odbili da napuste hotel, a pušteni su nakon što su dali izjave. Hotel je zapečaćen oko 9 časova.

Policijski načelnik Slobo Kovačević je prije toga pozvao radnike da napuste hotel, jer policija ima naređenje da asistira turističkoj inspekciji. Radnici su odbili da ga poslušaju i legli na pod hotela. Prilikom ulaska 50 pripadnika Interventne u hotel, radnici su skandirali "E viva Montenegro".

Više od stotinu radnika blokiralo je hotel Mogren, revoltirani namjerom turističke inspekcije da pečatira ovaj hotel kod Starog grada.

Inspekcija je jutros u 7.00 časova došla u hotel ispraćena je aplauzima radnika Merkur sistema, firme u vlasništvu Milana Mrvaljevića koji više od deceniju je zakupac hotela. Uz povike "lopovi, lopovi" "ne damo hotel", radnici su u hotelu dok je inspekcija sa rukovodstvom kompanije vrši kontrolu.

Ulaz u hotel izlijepljen je plakatima "Marović+ Vuksanović=200 porodica bez hleba", "Marovicu zar ti nije dosta"...

Pripadnik policije u nekoliko navrata tražio je od radnika dok su skandirali "lopovi, lopovi", da dozvoli da inspekcija završi kontrolu.

Mrvaljević je rekao da ne zna zašto pečate hotel, te da može samo da pretpostavi da se radi o ličnom interesu Marovića i Božidara Vukanovića, direktora Uprave za inspekcijske poslove.

On je dodao da misli da je sve unaprijed bilo isplanirano kako bi se uništila njegova firma Merkur sistem, i zapitao Marovića i Vuksanovića da li oni imaju porodice i kako da objasni porodicama 200 radnika da neće imati ni za hljeb.

Mravljević je kazao da mu prijete linčem, dok su prisutni uzvratili skandiranjem "Hapsite Sveta", aludirajući na Svetozara Marovića, potpredsjednika DPS-a ali i predsjednika borda Budvanske rivijere.

Mrvaljević je podsjetio i da je on počasni konzul Austrije u Crnoj Gori, i da se konzulat zatvara ovim činom, jer se nalazi u hotelu.

Predstavnica radnika Hristina Jovanovic kazala je da je sramota da se hotel u sred sezone zatvara, dok je šefica recepcije Ljiljana Samardžić pozvala ministra turizma Branimira Gvozdenovica da dođe u hotel i objasni turistima, jer su sve sobe pune gostiju, da će biti istjerani na ulicu.

Turista iz Australije Lidija Coha, koja vec treću godinu ljetuje tu, pozvala je ambasadora svoje zemlje da ih upozna sa situacijom.

Budvanska rivijera: Biće smješteni u ostalim hotelima grupe

Iz Budvanske rivijere su saopštili da će svim gostima koji borave u hotelu Mogren omogućiti nastavak korišćenja aranžama u objektima te hotelske kompanije bez nadoknade.

"O svemu prethodnom Hotelska grupa Budvanska rivijera je već izvijestila Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalnu turističku organizaciju Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Uprava za inspekcijske poslove je saopštila da je započet proces pečatiranja hotela Mogren

"Ističemo da su u ovom postupku preduzete sve aktivnosti da izvršenje predmetne mjere ne dovede u pitanje nepovredivost prostorija Počasnog konzulata Austrije, koje se nalaze u Hotelu „Mogren“ u Budvi, čime je ispoštovana Bečka konvencija", navodi se u saopštenju.

Izvršni odbor Sindikata Budvanske rivijere: Merkur nema pravo na hotel

Izvršni odbor Sindikata Budvanske rivijere je saopštio da je bez ikakvog pravnog osnova hotel Mogren trenutno u posjedu kompanije Merkura. Sudski spor pravosnažno je okončan i odlukom Vrhovnog suda i Merkur nema nikakvo pravo na ovaj hotel, kaže se u saopštenju Sindikata.

Ugovor o zakupu hotela, naglašava se u saopštenju, istekao je 10. juna 2005. godine, kada je Mogren trebalo da bude predat Budvanskoj rivijeri. Takođe, aneks ugovora o zakupu nikada nije zaključen.

Sindikat Budvanske rivijere kritikovao je i “neefikasni” rad susdtva u ovom slučaju, te da je Merkur godinama radio bez odobrenja. Zbog toga zaposleni u Budvanskoj rivijeri trpe ogromne štete, kažu u Sindikatu.

Oni se pitaju kako je privredno društvo moglo da obavlja djelatnost bez dozvole za rad, kako je izvršena fiskalizacija i koja je šteta pri tom napravljena ne teret Poreske uprave.

Galerija

Bonus video: