Tužilački savjet predložio Ivicu Stankovića za vrhovnog državnog tužioca

Stankovića je preporučilo to što je radio kao sudija više od 30 godina, a bio je i sekretar i predsjednik suda, kazala je Stojanka Radović
330 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2014. 16:21h

Tužilački savjet odlučio je da Skupštini Crne Gore predloži Ivicu Stankovića za funkciju vdt.

Zamjenica predsjednika Savjeta, Stojanka Radović, kazala je da svih pet kandidata imaju impresivne radne biografije, zbog čega je Savjetu bilo vrlo teško da odluči.

"Stankovića je najviše preporučilo to što je radio kao sudija više od 30 godina, a uz to bio i sekretar i predsjednik suda, što je dokazalo i njegove organizacione sposobnost", pojasnila je Radović odluku Savjeta.

Prema njenim riječima, Savjet će Skupštini, osim preporuke Stankovića, dostaviti listu i radne biografuije svih kandidata.

"Ukoliko predlog Savjeta ne dobije dvotrećinsku većinu poslanika u prvom glasanju, u ponovljenom glasanju poslanici će se izjašnjavati o svim kandidatima", podsjetila je Radović na proceduru izbora.

Stanković: Potrebni rezultati u borbi protiv korupcije i kriminala

Kandidat za vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković kazao je ranije da to što su otvorena poglavlja 23 i 24 nije dovoljno već se traže konkretni rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Smatram da mogu da dam značajan doprinos tužilačkoj organizaciji sa pozicije vrhovnog državnog tužioca, odnosno, jačanju nepristrasnosti i samostalnosti tužilaštva", rekao je Stanković na sjednici Tužilačkog savjeta koji bi trebalo da odluči koga će od pet kandidata podržati za novog vrhovnog državnog tužioca..

Prema njegovim rijelima, on bi insistirao da kod tužilaca ne bude oosluškivanja dnevne politike, predrasuda, da ne bude uticaja na njih te da ne podliježu pritiscima, već da funkciju na profesionalan način", rekao je Stanković

Dragoljub Strugar je kazao da bi se trudio da radi pošteno i po zakonu.

"Nije sve u državi loše samo zbog toga đšto državni tužilac ne radi dobro. Jedna lasta ne čini proljeće", poručio je Strugar.

On je istakao d amu je zasmetalo kako je prošao prošli izbor za izbor tužioca.

"Smatram da se politika upetljala u sve pore društva, da je sve stvar trgovine, da se ne gledaju stručni i moralni kvaliteti, već ad se odlučuje po kriterijumima koji ne bi trebnalo da budu meritorni za ovakva radna mjesta", rekao je Strugar.

Savjet je na sjednici zatvorenoj za javnost najprije saslušao kandidate.

Prvi saslušani kandidati i aktuelni vršilac dužnosti VDT Veselin Vučković je novinarima kazao da je smatrao da je prijavljivanje na konkurs njegova moralna i profesionalna obaveza.

"Ja sam državni tužilac sa blizu 37 godina staža. Da ste me pitali prošle godine, nisam razmišljao o prijavljivanju na konkurs. Bio sam vršilac dužnosti, u uvjerenju da je to na kraći period. Već godinu VDT nije izabran, pa sam smatrao da je javljanje na konkurs moja dužnost", kazao je Vukčević.

On je odbacio spekulacije da ga je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica nagovorila da se prijavi na konkurs.

"Ja se ne bavim spekulacijama. Svoj posao radim koliko znam i imam iskustva, po zakonu. Ništa u svojoj karijeri nisam radio na osnovu spekulacija. Javnost Crne Gore to zna. Oni koji žele da znaju istinu, znaju. Crna Gora je mala", rekao je Vučković.

Upitan šta treba promijeniti u tužilaštvu, Vučković je kazao da u tom poslu nema avanturizma.

"Naši zadaci su jasno precizirani godišnjim planom rada, a obaveze na duži period jasno utvrđene planovima za sprovođenje pregovora u poglavljima 23 i 24. Prioriteti su donošenja novog zakona o državnom tužilaštvu i specijalnom tužilaštvu, kao i formiranju specijalnog tužilaštva", pojasnio je Vučković.

Advokatica Vesna Gačević Rugova ocijenila je da izbor VDT zavisi od Skupštine i poslanika.

"Isključivo oni snose odgovornost. Oni daju odgovor na pitanje da li se deklarativno zalažu za reforme i da li ćemo dobiti stručnog i nezavisnog VDT", kazala je ona.

Prema njenim riječima, VDT treba da je profesionalan, stručna, nezavisan i doslejdan u svom radu.

"Trebalo bi puno toga promijeniti, počev od odnosa tužilaca prema poslu, a onda i prema medijima. Tužilaštvo ne smije biti misteriozna institucija, da se ne bi stvarale razne misteriozne situacije i kalkulacije. Tužilaštvo treba da bude svjesno svoje uloge u društvu, a VDT da bude prvi među jednakima. Ugled tužilaštva je poljuljan, što se vidi kroz javno mnjenje i izvještaje međunarodnih institucija, a ukoliko se kroz godinu pokaže da VDT nije povratio taj ugled, treba da podnese ostavku", poručuila je Gačević Rugova.

Prema njernim riječima, tužilac ne smije da zavisi od suda, a kada priprema optužnicu mora da vodi računa da ta optužnica bude adekvatan način spremljena i da ne zavisi od dobre volje sudije da li će predmet uspjeti.

"Tužilac mora da izađe iz fotelje i ne smije da bude servis policije. Policija je servis tužilaštva", kazal je ona, dodajući da kada je pritvor u pitanju treba biti izuzetno orpezan, jer neosnovan pritvor košta sve građane Crne Gore", rekla je Gačević Rugova.

Bivši sudija Ustavnog suda i kandidat za VDT Miodrag Latković nije želio da govori o svojim motivima javljanja na konkurs. On je kratko kazao da je prijavljen kandidat garancija Skupštini da će ovog puta izabrati pravog VDT.

Na konkurs za VDT, koji treba da bude izabran dvotrećinskom većinom glasova poslanika u Skupštini Crne Gore, javili su se sudija Vrhovnog suda Ivica Stanković i vršilac dužnosti VDT Veselin Vučković, koji važe za glavne favorite u trci za jednu od najvrelijih fotelja u državi.

Vučković, foto: Savo Prelević

Dokumenta su predali i bivši sudija Ustavnog suda Miodrag Latković, koji je ranije bio ministar pravde i savjetnik predsjednika, advokatica Vesna Gačević Rogova i advokat- bivši tužilac Dragoljub Strugar.

Prijava advokata Aleksandra Kovačevića je odbačena kao nepotpuna jer nije dostavio dokaz o zdravstvenoj sposobnosti. On je protiv takve odluke Tužilačkog savjeta od 16.jula uložio prigovor koji je odbačen kao neosnovan, pa će danas predati tužbu Upravnom sudu.

Kovačević smatra, kako je napisao u tužbi, a ranije i prigovoru Tužilačkom savjetu, da je njegova takva odluka nezakonita. Jer, kako je naveo, samim tim što je uvršten u imenik Advokatske komore, on je dokazao da je zdravstveno sposoban.

Tužilački savjet privremeno vodi zamjenica predsjednika Stojanka Radović, jer je Veselin Vučković kao predsjednik u konfliktu interesa pošto se javio na konkurs za VDT.

Vučković već 15 mjeseci vodi Tužilaštvo kao VDT nakon što je tadašnjoj tužiteljki istekao mandat. U međuvremenu je promijenjen Ustavni osnov za izbor VDT, pa u Skupštini ranije niko nije dobio podršku poslanika za to mjesto.

Prema informacijama “Vijesti” poslanicima je rečeno da bi prije odlaska na odmor trebalo da glasaju za VDT, što znači da taj posao treba da završe do kraja nedjelje - zašta su šanse veoma male.

Galerija

Bonus video: