Neadekvatna primjena propisa o finansiranju NVO sektora

Iz DRI su napomenuli da u prošloj godini, osim bodovnih listi, ne postoji dokumentacija koja se odnosi na odabir i ocjenu projekata i programa
1 komentar(a)
Državna revizorska institucija, Branislav Radulović, Foto: Savo Prelević
Državna revizorska institucija, Branislav Radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.07.2014. 12:09h

Pozitivni propisi u oblasti finansiranja nevladinog sektora, prvenstveno u dijelu koji se odnosi na raspodjelu javnih prihoda, neadekvatno se primjenjuju na šta upućuje normativno uređenje javnih politika, analiza dokumentacije i praktična iskustva, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI).

Nadležni Kolegijum DRI, kojim je rukovodio senator Branislav Radulović, konstatovao je da revizorski nalazi upućuju na nekonzistentnost akata kojima se bliže reguliše predmetna materija, što dovodi do problema u primjeni normativno postavljenog centralizovanog modela finansiranja.

Prema tom modelu, o raspodjeli novca iz budžeta za projekte i programe u oblastima od javnog interesa koje realizuju NVO odlučuje Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama.

"Neprimjena ili djelimična primjena Zakona o NVO u dijelu finansiranja, nerealizovani zaključci Vlade, metodološko i praktično neobjedinjavanje i planiranje sredstava, nepoštovanje odredbi Uredbe o kriterijumima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću i Poslovnika o radu Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, uz potencijalni konflikt interesa članova Komisije i administrativne nedorečenosti kriterijuma i evaluacije utroška javnih sredstava, problematizuju održivost postojećih rješenja, a samim tim i cjelishodno ostvarivanje javnog interesa ove oblasti", navedeno je u konačnom izvještaju o reviziji finansiranja nevladinih organizacija (NVO) iz javnih sredstava Crne Gore.

Subjekti revizije bili su Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama (Skupština), Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama (Vlada), Uprava za igre na sreću, Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, lokalne samouprave i potrošačke jedinice budžeta.

U izvještaju je objašnjeno da je predmet revizije sistem finansiranja NVO i podrazumijeva ispitivanje pravilnosti rada odnosno postupanja komisija tokom sprovođenja zakonski propisanih procedura prilikom raspodjele novca NVO, kao i prikupljanje i analizu podataka kod svih subjekata, koji su ovlašćeni za raspodjelu sredstava NVO.

Nadležni kolegijum DRI je u cilju ostvarenja javnog interesa u oblasti nevladinog organizovanja usvojio preporuke među kojima je da je potrebno obezbijediti implementaciju Zakona o NVO, prije svega ispunjavanjem neophodnih preduslova, kroz izmjene i dopune zakona o igrama na sreću, o kulturi, o zaštiti kulturnih dobara, manjinskim pravima i slobodama, kao i podzakonskih akata.

Potrebno je, kako su dodali, obezbijediti da članovi Komisije koje delegiraju predstavnici NVO ne učestvuju u ocjenjivanju i odabiru planova i programa organizacija koje su ih predložile za člana komisije

"Na ovaj način bi se eliminisao rizik da jedna NVO može dobiti sredstva kod više potrošačkih jedinica budžeta i omogućilo da država raspolaže preciznim podacima o visini budžetskih sredstava kojima se finansiraju NVO", naveli su revizori.

Potrebno je, kako su dodali, obezbijediti da članovi Komisije koje delegiraju predstavnici NVO ne učestvuju u ocjenjivanju i odabiru planova i programa organizacija koje su ih predložile za člana komisije.

"U cilju smanjivanja rizika od nastanka konflikta interesa članova komisije su formiranje stručne (nezavisne) komisije, imenovanje Nadzornog organa koji bi pratio rad Komisije i eventualno postupao po prigovorima«, kazali su revizori.

DRI preporučuje da se ocjenjivanje (bodovanje) u svim slučajevima obavlja na način propisan Uredbom o kriterijumima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću.

Trebalo bi, kako smatraju u DRI, razviti proceduru za ocjenjivanje i odabir projekata i programa na osnovu kriterijuma, potkriterijuma i bodovne liste i obezbijediti postojanje dokumentacije koja se odnosi na proces ocjenjivanja i odabira projekta.

Iz DRI su napomenuli da u prošloj godini, osim bodovnih listi, ne postoji dokumentacija koja se odnosi na odabir i ocjenu projekata i programa.

Preporuke DRI su i da se obezbijedi kontrola namjenskog korišćenja novca dodijeljenog NVO i da Komisija u propisanom roku sačini Godišnji izvještaj o radu i podnese ga Vladi.

"U cilju transparentnosti procesa dodjele treba uspostaviti kontinuirani sistem informisanja javnosti oobezbijediti ostvarivanje prava na pravni lijek protiv odluke kojom se odlučuje o nečijem pravu ili interesu zasnovanom na zakonu, koje je zagarantovano članom 20 Ustava Crne Gore", navedeno je u izvještaju.

Potrebno je i, kako se dodaje, naknade članova Komisije definisati u skladu sa Odlukom o kriterijumima za utvrđivanje visine naknade za rad člana radnog tijela ili drugog oblika rada.

Iz DRI su podsjetili da Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, koju je trebalo da formira Vlada, nije raspodijelila sredstava NVO za 2012. godinu u iznosu od 200 hiljada i za prošlu 160 hiljada eura

Iz DRI su podsjetili da Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, koju je trebalo da formira Vlada, nije raspodijelila sredstava NVO za 2012. godinu u iznosu od 200 hiljada i za prošlu 160 hiljada eura.

Ostvareni prihodi po osnovu koncesionih naknada od priređivanja igara na sreću u prošloj godini su iznosili oko 5,54 miliona eura i za finansiranje projekata organizacija je trebalo izdvojiti oko 3,32 miliona. Od ovog iznosa, najmanje 2,4 miliona je trebalo biti opredijeljeno NVO, ali je oprijedjeljeno oko 1,85 miliona od čega 55,47 hiljada za rad Komisije.

DRI ukazuje na potrebu da se Zakonom o igrama na sreću jasno propiše da li koncesione naknade od igara na sreću pripadaju budžetu ili budžetu i Egalizacionom fondu u odnosu 60 prema 40 kako bi se eliminisala neusklađenost Zakona o igrama na sreću i Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, odnosno mogućnost različitog tumačenja i primjene propisa.

Bonus video: