Svi štampani mediji krše pretpostavku nevinosti, "Vijesti" najmanje

Istraživanje pokazuje da je u 10% analiziranih članaka prekršena pretpostavka nevinosti, i da je to uglavnom činjeno u naslovima
0 komentar(a)
novine, štampa, Foto: Luka Zeković
novine, štampa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.07.2014. 10:55h

ND "Vijesti" su najmanje kršile prepostavku nevinosti, pokazuje monitoring štampanih medija koju je za potrebe Misije OEBS-a u Crnoj Gori realizovala Građanska alijansa.

Prema istraživanju "Vijesti" su kršile prepostavku nevinosti u 10% slučajeva, Pobjeda u 17%, Dnevne novine u 24%, a Dan u 44% zabilježenih slučajeva kršenja.

Istraživanje pokazuje da je u 10% analiziranih članaka prekršena pretpostavka nevinosti, i da je to uglavnom činjeno u naslovima.

"Kada mediji objave takve naslove to može uticati na formiranje javnog mišljenje o krivici osumnjičenog/optuženog prije i tokom postupka...U čak 90% slučajeva je naslov teksta bio neadekvatan, u 5% slučajeva je u nadnaslovu prekršeno pravo na pretpostavku nevinosti, a u 2% slučajeva i naslov i nadnaslov su jasno ukazivali na krivicu iako taj postupak još uvijek nije okončan. U 3% slučajeva smo zabilježili kršenje samo u naslovu na naslovnoj strani iako su novinari sa sadržajem i opremom teksta ispoštovali sve standarde", navodi se u saopštenju GA.

Bonus video: