Za krah restorana optužuju Porto Montenegro i traže 350.000

Iza „St.Arsija“ stoji crnogorsko-francuska državljanka koja se u Parizu bavi restoratersko-ugostiteljskom djelatnošću
0 komentar(a)
Pilo restoran, Foto: Siniša Luković
Pilo restoran, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.07.2014. 14:18h

Kompanija „St. Arsi“ d.o.o. iz Herceg Novog podnijela je Privrednom sudu u Podgorici tužbu protiv kompanije „PM Retail“ iz Tivta, kćerke-firme kompanije „Adriatic marinas - Porto Montenegro“ i ispostavila odštetni zahtjev od preko 350.000 eura.

Traže od suda da zapečati jedan od poslovnih prostora u elitnom tivatskom nautičko-turističkom centru, kao i raskid ugovora o podzakupu prostora u Porto Montenegru u kojem je „St.Arsi“ lani držao restoran crnogorske nacionalne kuhinje nazvan „Pilo“.

Iza „St.Arsija“ stoji crnogorsko-francuska državljanka koja se u Parizu bavi restoratersko-ugostiteljskom djelatnošću. Njena firma smatra da je isključiva odgovornost za njen poslovni krah u Crnoj Gori na menadžmentu „PM Retaila“ zbog pravila i obaveza poslovanja koja su joj nametnuli. U tužbi koja je proslijeđena „Vijestima“ „St. Arsi“ optužuje Porto Montenegro i za nelegalnu preprodaju zakupcima poslovnih prostora struje i vode.

S druge strane, Porto Montenegro napominje da je već odgovorila kontratužbom: "Kao kompanija koja ima više od 45 zakupaca, zgranuti smo netačnošću i pogrešnim predstavljanjem činjenica od strane operatera, kao i pokušaja da koristi medije u cilju slanja pogrešne slike o našoj kompaniji i situaciji. Porto Montenegro je ponosan na visok standard koji u svakom segmentu usluge pruža svojim klijentima, a operater o kome je riječ nije mogao da ispuni ni najosnovnija očekivanja. Kontinuirano je kršio uslove zakupa, kao i pravila u naselju i marini".

"Tužilac (St.Arsi) ima primjedbe i na obračun naknade za struju, vodu, kanalizaciju i smeće, s obzirom na to da je ugovorom predviđeno da će se ovi plaćati javnim preduzećima, po računima, što nije bio slučaj, te se potrošnja i obračun iste ne može kontrolisati od strane tužioca. Tužilac je imao samo troškove, a nikakvu dobit”, stoji u tužbi hercegnovske firme.

Dodaje se i da je platila opremanje objekta, a da je “PM Retail”, koji se pitao o izboru dobavljača i izgledu namještaja, izabrao namještaj koji je bio najskuplji, ali ne i kvalitetan.

“Vlasniku i izvršnom direktoru kompanije 'St. Arsi' su branili da se pojavljuje u restoranu u smislu dočekivanja gostiju, obilaska i provjere da li su gosti zadovoljni i slično”, stoji, između ostalog, u tužbi.

Tvrdi da su im se miješali i u stolnjak

U tužbi kompanije sa sjedištem u Herceg Novom piše da im „PM Retail“ nije dozvolio upotrebu stolnjaka, nadstolnjaka niti ikakvih ukrasa na stolovima, te da su uticali na formiranje cijena usluga restortana „Pilo“. Dodaje se i da im nijesu dali terasu od 90 kvadrata, kakva je ugovorena, već manja od 60 kvadrata.

“Osvjetljenje terase nije bilo adekvatno nivou restorana već su šarene sijalice bile postavljene kroz okolno drveće, te je više ličilo na vašar nego na vrhunski restoran. Tuženi se miješao u zapošljavanje radnika. Tuženi nije na adekvatan način reagovao u slučaju kada su gosti započeli konzumiranje jela ili pića, a nisu ga završili do isteka radnog vremena, već je obezbjeđenje grubo tjeralo goste van – što je štetilo ugledu restorana.

PM: Kad su svi bili prazni, oni su bili puni

U Porto Montenegru ističu da su nedostatak saradnje na svim poljima, kao i činjenica da su operatera restorana napustili najbliži poslovni saradnici neposredno prije početka prošle sezone, doveli do loših rezultata i brojnih prigovora od strane klijenata: “U špicu sezone prošle godine, kada su svi ostali restorani u našem naselju bili puni, predmetni restoran bio je potpuno prazan. Naši klijenti-unajmitelji poslovnih prostora imaju pristup brojilima struje i vode... Kada je, brzo nakon otvaranja restorana, postalo očigledno da operater nije u stanju da sam isporuči odgovarajući nivo usluga po kojima smo kao marina prepoznati, mi smo angažovali eksperte sa nizom preporuka kako da poboljšaju nivo usluge i estetske vrijednosti restorana. Nažalost, naši predlozi su bili odbijeni. Operater je kontinuirano upućivao žalbe kako nije u mogućnosti da pronađe odgovarajuće osoblje, te se nivo usluge samo pogoršavao tokom vremena. Naša kompanija nikada nije uticala na proces regrutacije zaposlenih”.

Odbacujući optužbe na račun službe obezbjeđenja, u PM ističu da “ovaj operater nije bio voljan da odgovori ni na jednu od naših ponuda da pomognemo kako bismo poboljšali njene marketing aktivnosti”.

Bonus video: