Kadar i nelojalna konkurencija glavni problemi proizvođača tekstila

Proizvođači tekstila su ukazali na problem uvoza po nerealnim cijenama, što, tvrde, šteti i državi, zbog naplate manjeg iznosa PDV-a
0 komentar(a)
ZZZCG, nezaposlenost, Foto: Arhiva Vijesti
ZZZCG, nezaposlenost, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.07.2014. 13:09h

Nedostatak radnika i nelojalna konkurencija glavni su problemi koji ugrožavaju proizvođače tekstila u Crnoj Gori, ocijenili su njihovi predstavnici i upozorili da ukoliko se nešto ne preduzme ta industrija za pet godina neće postojati.

Predstavnici tekstilnih preduzeća upozorili su alarmantnost situacije u vezi sa deficitarnim kadrom.

Oni su na sastanku koji je ove sedmice održan u Privrednoj komori (PKCG) kazali da tržište za njih nije problem i da kod njih ne kasne plate, ali da zbog svoje veličine i nedovoljnog broja radnika ne mogu konkurisati na tenderima.

“Dogovoreno je da će PKCG objediniti zahtjeve proizvođača, odnosno koliko im je radnika potrebno i kojih profila i dostaviti ih Zavodu za zapošljavanje (ZZZCG) da bi se napravila selekcija zainteresovanih za obuku kod potencijalnih poslodavaca”, saopšteno je iz PKCG.

Na sastanku su o mogućim načinima rješavanja problema razgovarali predstavnici PKCG, proizvođača tekstila, ZZZCG i Uprave carina.

Kao dugoročno rješenje inicirano je da se učenicima srednjih stručnih škola omogući obrazovanje i kod poslodavca, čime bi kroz školovanje stekli potrebna znanja za rad u tekstilnoj industriji.

Proizvođači tekstila su ukazali na problem uvoza po nerealnim fakturisanim cijenama, što, kako tvrde, šteti i državi, zbog naplate manjeg iznosa poreza na dodatu vrijednost (PDV).

“Uprava carina je prepoznala problem uvoza tekstila po nerealnim cijenama, zbog čega daje na provjeru fakture zemljama porijekla. To je oblast u kojoj Uprava carina i kroz naknadne kontrole obavlja provjere i na taj način doprinosi konkurentnosti domaćih proizvođača”, kazali su iz PKCG.

Bonus video: