Superjahta uplovila u Tivat

Osamdeset i osam metara dugi trojarbolni jedrenjak, ušao je u pomorske anale kao super-moderna interpretacija klasičnih starih jedrenjaka-klipera
255 pregleda 1 komentar(a)
maltese falcon, Foto: Siniša Luković
maltese falcon, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.07.2014. 12:10h

Jedna od najspektakularnijih i najatraktivnijih privatnih jedrilica na svijetu – superjahta „Maltese Falcon“ (Malteški soko) uplovila je u subotu kasno poslijepodne u Tivat gdje se vezala na mulu 1 marine Porto Montenegro.

Osamdeset i osam metara dugi trojarbolni jedrenjak, ušao je u pomorske anale kao super-moderna interpretacija klasičnih starih jedrenjaka-klipera jer „Malteškog sokola“ pokreće 15 križnih jedara ukupne površine 2.400 kvadratnih metara.

Zahvaljujući tzv. „dyna rig“ konceptu podešavanja jedara i križeva putem kompjuterima kontrolisane elektro-hidraulike, „Malteškim sokolom“ može upravljati samo jedan čovjek, iako ova 1.290 tona teška morska ljepotica ima 18-članu posadu. U njene super-luksuzne kabine i salone može se smjestiti do 16 putnika, a pod jedrima i povoljnim vjetrom, „Malteški soko“ razvija impresivnu maksimalnu brzinu od 19,5 čvorova.

„Maltese Falcon“ izgrađen je za američkog industrijalca Toma Perkinsa 2006 godine u Turskoj, u tamošnjem brodogradilištu renomiranog italijanskog graditelja jahti „Perini Navi“, a koštao je oko 300 miliona dolara. Od 2009 vlasnica ovog superluksuznog broda za uživanje je Elena Ambrosiadou, čelnica jednog kiparskog hedž- investicionog fonda.

Jedrenjak je juče u Tivat stigao iz Dubrovnika i zadržaće se par dana u marini Porto Montenenegro gdje je, iako okružen nekim od super-atraktivnih velikih motornih jahti slične veličine, „Malteški soko“ ipak najspektakularniji prizor.

Bonus video: