Bogdanović: Most u Rijeci Crnojevića istinski spaja balkanske narode

Prisutne su pozdravili gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i generalna direktorka UNESCO Irina Bokova
175 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2014. 14:56h

U Rijeci Crnojevića u okviru programa „Mostovi Balkana govore“, u organizaciji Prijestonice Cetinje, UNESCO i Fondacije „Balkanika“, sinoć je održana manifestacija „Stari most govori“. Skup u Rijeci Crnojevića predstavljao je centralni događaj tokom cetinjskog domaćinstva programu „Mostovi Balkana govore“, a prisustvovao mu je veliki broj zvanica i posjetilaca.

Tokom događaja, prisutne su pozdravili gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i generalna direktorka UNESCO Irina Bokova, nakon čega je upriličena 3D projekcija na starom mostu.

Na kraju večeri, organizovan je i koncert, na kojem je nastupilo više folklornih sastava iz zemalja regiona.

Pozdravljajući goste, Bogdanović je kazao “da je lijepo biti u staroj crnogorskoj Prijestonici i pred jednim od najslikovitijih mostova koji je svjedok brojnih sekvenci crnogorske prošlosti”.

"Most u Rijeci Crnojevića, izgrađen daleke 1853. godine, istinski spaja balkanske narode, a time i kulture što je temeljni cilj programa „Mostovi Balkana govore. Jer, kulturna baština istinsko je bogatstvo podneblja Jugoistočne Evrope, a udruženi, svakako ćemo lakše i efektivnije uticati ne samo na zaštitu, već i na afirmaciju kulturnog nasljeđa kojim raspolažemo", kazao je Bogdanović.

On ne sumnja da će skup nalik ovom doprinijeti i afirmaciji samog Riječkopg mosta, kao građevine koja nije tek simbol Rijeke Crnojevića i Cetinja, već i čitave Crne Gore”.

Na Rijeci Crnojevića govorila je i generalna direktorka UNESCO Irina Bokova koja je naglasila zadovoljstvo što su Cetinje i Rijeka Crnojevića domaćini konferencije “Mostovi Balkana govore”.

"Sasvim sam sigurna da večeras mogu kazati kako je ovo magičan momenat na magičnom mjestu. Vjerujem da ova struktura po kojoj su Rijeka Crnojevića i Cetinje poznati, izražava vrijednosti koje dijelimo, a koje govore da je kultura svakog naroda jedinstvena, ali i da je, kao takva, duboko ukorijenjena u jedinstvenu, zajedničku globalnu istoriju. Kultura I nasljeđe predstavljaju izuzetnu vrijednost prošlosti, ali nam istovremeno pomažu i da uputimo poruke za budućnost, baš kako to večeras radimo ovdje", kazala je Bokova.

Program na Rijeci, nastvaljen je na simboličan način – predstavljanjem kulture različitih balkanskih naroda, što je, uz promociju zajedništva i očuvanja kulturne baštine, jedna od ključnih ideja programa „Mostovi Balkana govore“.

Tom prilikom, na pozornici na šetalištu u Rijeci Crnojevića nastupilo je više folklornih grupa iz država regiona, a Crnu Goru predstavljalo je Kulturno – umjetničko društvo „Njegoš“ sa Cetinja.

U završnom dijelu programa, uslijedila je 3D mapping projekcija, koja je naišla na oduševljenje brojnih posjetilaca.

Na površini starog mosta u Rijeci Crnojevića smjenjivali su se motivi iz crnogorske prošlosti, pri čemu su konture objekta neprestano "nestajale" i iznova se "pojavljivale2.

Bila je to druga 3D mapping projekcija na području Prijestonice Cetinje tokom posljednje dvije godine.

Galerija

Bonus video: