Izložba u Tivtu: Esencija Jadrana u fokusu Adriatic Artista

Sa pedesetak umjetničkih fotografija velikog formata, kao da se more izlilo u tivatsku galeriju
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2014. 11:39h

Raskošno plavetnilo Jadrana, jedinstveni pejsaži jedne od najljepših obala svijeta i svakodnevni trenuci žitelja primorskih krajeva, obasuli su brojne posjetioce kolektivne izložbe umjetničke grupe „Adriatic Artists“ kojom su sinoć, u galeriji srednjevjekovnog ljetnjikovca „Buća-Luković“, nastavljeni likovni programi ovogodišnjeg ljetnjeg festivala kulture „Purgatorije“.

Sa pedesetak umjetničkih fotografija velikog formata, kao da se more izlilo u tivatsku galeriju, a njeni posjetioci prosto su mogli čuti šum valova, krike galeba, zrikavce u borovom šumarku na obali ili sirenu kruzera koji izranja iz magle u Boki, a što je sve svojim fotoaparatima na maestralan način zabilježilo 29 članova „Adriatic Artistasa“ sa prostora eks- YU.

Umjetnici od „Pirana do Ulcinja“, okupljeni oko istoimene facebook grupe koju je inicirao poznati slikar Boris Dragojević, dijele strast i ljubav prema moru i Meditearanu i svemu što nosi primorski način života.

Među članovima ove grupe su afirmisani i dokazani umjetnici, tako i talentovani amateri koji vole umjetničku fotografiju i „motive od mora i soli“.... Među radovima izloženim sinoć u Tivtu su i fotografije domaćih autora – poznatog tivatskog fotografa Antona-Gule Markovića i čuvenog slikara Momčila Macanovića.

„Sve ono što se virtuelno dešava u „ekran rezoluciji“ ipak je moralo doći, ukoliko želi da bude prava umjetnost, u galeriju i da osjeti ovaj neposredni dodir sa publikom. Jadran je naša nepresušna tema i inspiracija, Jadran je naša sudbina,naš život, i tuga i veselje i normalno je da se njemu uvijek vraćamo. Ova ponovno isprintatna fotografija je možda drugačija nego ona na kompjuterskom ekranu, ona je dala druge rezultate, drugi osjećaj i prijem kod publike“, kazao je, otvarajući izložbu, izvršni producent Centra za kulturu Tivat Neven Staničić.

Dragojević i Staničić na otvaranju izložbe (foto: Siniša Luković)

Idejni tvorac „Adraitic Artistsa“, Boris Dragojević, postavku izložbe kompletirao je sa potpuno novim i izazovnim dijelom svog slikarskog opusa.

Na starim vojnim sanducima za municiju Dragojević je u tehnici ulja na drvetum, napravio nekoliko sjajnih i za sebe karakterističnih slika podmorja, riba i potonulih brodova. Njegova nova djela, radnog naziva „Marine Fuzz Box“, su istovremeno umjetničke slike i instalacije u prostoru koje savršeno korespondiraju sa ambijentom Tivta - stare ratne luke.

Stoga se bogata vojno-pomorska prošlost ovog grada, izvanredno transponuje na stare vojne „kašune“ za municiju, od kojih neke i „marinizirane“ plavom bojom i nautičkim detaljima, a što postaju neuobičajen okvir slika nekih davno potonulih brodova.

„Adriatic Artist okuplja ljude koji vole Mediteran i koji imaju što da kažu i u fotografiji i u slici. U toj je grupi praktično ono najbolje što imamo na Jadranu“, istakao je Boris Dragojević ističući da se veoma raduje odličnom prijemu i velikom interesovanju publike na koje je u Tivtu naišla prva „klasična“ izložba članova te facebook grupe.

Sjutra premijera Providence

„Purgatorije“ se sjutra nastavljaju prmeijerom nove pozorišpne predstave u produkciji Centra za kulturu Tivat – komada „Providenca“ po tekstu Stevana Koprivice i u režiji Egona Savina.

Koristeći polazne motive drame “Ujak Vanja” Antona Pavloviča Čehova, Koprivica je napravio novi dramski predložak, lociran u Boki Kotorskoj tridesetih godina prošlog vijeka. U predstavi igraju Nebojša Ilić-Cile, Vojin Ćetković, Ana Vučković, Mladen Nelević, Jelena Petrović, Dubravka Drakić i Dejan Đonović.

Premijera “Providence” je zakazana za sjutra u 21.30 sati u velikoj sali Centra za kulturu Tivat, a repriza je dan kasnije u istom terminu.

Galerija

Bonus video: