Švajcarska prva na polju tehnoloških i naučnih inovacija, a Crna Gora je na...

U fokusu izrade ovogodišnjeg indeksa bila je uloga koju u procesu inovacija imaju ljudi
2 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2014. 10:40h

Crna Gora je u istraživanju Univerziteta Kornel, međunarodne poslovne škole INSEAD i Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) o Globalnom indeksu inovacija (masovnost novih tehnoloških i naučnih izuma i inovacija) zauzela 59. mjesto u konkurenciji 143 države

Švajcarska se ponovo našla na vrhu ove liste, dok je najveći napredak zabilježio region podsaharske Afrike, navode istraživači

Od zemalja iz okruženja od Crne Gore je bolja Slovenija (28. mjesto) i Hrvatska (43), dok su od naše države slabije rangirane Makedonija (60), Srbija (67) i Bosna i Hercegovina (81).

U fokusu izrade ovogodišnjeg indeksa bila je uloga koju u procesu inovacija imaju ljudi, a rezultati su pokazali da Švajcarska i druge zemlje sa vrha liste, Velika Britanija, Švedska i Finska, imaju snažne sisteme podrške inovacijama koji podstiču kreativnost, prenosi agencija Frans pres.

Zemlje BRIKS-a, prije svega Kina, Brazil i Indija, sustižu razvijene zemlje u inovacijama, navode Kornel, INSEAD i WIPO, dodajući da je region podsaharske Afrike takođe zabilježio odlične rezultate, uz najveći napredak na listi.

Istraživači su, međutim, otkrili da rast sredstava izdvojenih za istraživanje i razvoj usporava, budući da vlade brojnih zemalja smanjuju javnu potrošnju, a preduzeća oklijevaju sa investiranjem u nove projekte.

Organizacije navode da su za napredak u oblasti inovacija i tehnoloških izuma veoma bitni faktori politička stabilnost zemlje i dostupnost obrazovanja svima.

Bonus video: