MANS: Vlada oslobodila EPCG duga od 131,5 miliona eura

Podaci Istraživačkog centra MANS-a pokazuju da je Vlada od 2007. godine pa do danas, kroz dvije dokapitalizacije, a na teret državne kase, oslobodila EPCG dugova
0 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 18.07.2014. 17:28h

Vlada je oslobodila Elektroprivredu (EPCG) dugova u iznosu od 131,5 miliona eura, što dovoljno govori o razmjerama pogubne politike koju vodi na štetu svih građana, a u interesu navodnih strateških partnera, smatraju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Podaci Istraživačkog centra MANS-a pokazuju da je Vlada od 2007. godine pa do danas, kroz dvije dokapitalizacije, a na teret državne kase, oslobodila EPCG dugova u iznosu od 131,5 miliona eura.

“Najnovija odluka da se EPCG oslobodi poreskog duga od 45 miliona eura i na taj način država u energetskoj kompaniji poveća svoj udio za dva odsto, na 56,9 odsto akcijskog kapitala, za koliko istovremeno treba da bude smanjen udio italijanskog partnera A2A na 41,7 odsto, nije prva odluka o dokapitalizaciji koju Vlada donosi na teret svih građana”, rekli su iz MANS-a.

Iz MANS-a su podsjetili da je sredinom 2007. godine, kada je Vlada namjeravala da privatizuje EPCG, pod obrazloženjem da firmu treba osloboditi starih dugova kako bi je što bolje prodala, sprovela dokapitalizaciju vrijednu 86,5 miliona eura, kojom je povećala osnovni kapital kompanije sa 905 miliona na blizu 992 miliona eura, na račun toga što je EPCG oslobodila ranijih dugova.

“Radilo se uglavnom o takozvanim predsankcionim dugovima nastalim po osnovu kredita iz vremena socijalističke Jugoslavije, koji su iskorišteni za gradnju Hidroelektrane Piva, Termoelektrane Pljevlja i razvoj energetske mreže u Crnoj Gori. Tokom rata 90-tih godina ovi krediti nijesu vraćani, a nakon što se rat završio dogovorena je dinamika daljih isplata”, rekli su u MANS-u.

Iako je u državnoj kasi po tom osnovu napravila minus od 86,5 miliona, Vlada je 2009. godine od prodaje svog dijela akcija italijanskoj A2A prihodovala neznatno više, odnosno oko 96 miliona.

“Od toga je najveću korist imala isključivo Prva banka premijerovog brata Aca Đukanovića, jer italijanski partner već pet godina većinu tog novca drži u toj banci, zahvaljujući čemu se održava njena likvidnost”, ocijenili su iz MANS-a.

Kada se ima u vidu da će najnovijom odlukom o dokapitalizaciji, koja je dobila zeleno svjetlo na Skupštini akcionara EPCG, državna kasa ostati bez još 45 miliona eura koliko je energetska kompanija dužna za poreze i doprinose, jasno je da, kako se navodi, ceh po ko zna koji put plaćaju građani preko čijih se leđa prebija teret svih Vladinih pogrešnih odluka.

“Do danas je Vlada bila dosljedna jedino u bespogovornoj zaštiti interesa navodnih strateških stranih i domaćih investitora, zbog čega su građani praznu državnu kasu punili tako što su im povećavani i uvođeni novi porezi, različite takse i zamrzavane penzije”, smatraju u MANS-u.

Sa druge strane, kako dodaju, ono o čemu Vladini zvaničnici u ovom trenutku uopšte ne govore jeste činjenica da na jesen ističe petogodišnji ugovor sa A2A, nakon kojeg se mora odlučiti da li italijanski partner ostaje u kompaniji ili odlazi iz nje, i pod kojim uslovima.

“S obzirom na dosašnju praksu Vladinog odnosa sa italijanskim partnerom, ukoliko bi A2A ostala u EPCG treba očekivati nove povlastice koje će se prebiti na naš teret, a ukoliko odluči da ode postavlja se pitanje otkupa njenog paketa akcija”, rekli su iz MANS-a.

U saopštenju se zaključuje da znajući da su građani do danas platili sve sumnjive privatizacije i dolaske Vladinih bjelosvjetskih partnera, od kojih je samo Kombinat aluminijuma (KAP) progutao više stotina miliona eura, opravdana je bojazan da bi građane privatizaciona priča zvana EPCG mogla znatno više koštati, nego što je do sada bio slučaj.

Bonus video: