Branka Bošnjak o nasilju u porodici: Biju i sveštenici i funkcioneri

Prema njenim riječima, to što policija ne dostavlja podatke koje je od njih tražila, jasno govori u prilog činjenici da većina nasilnika prođe nekažnjeno
54 pregleda 5 komentar(a)
Odbor za rodnu ravnopravnost, Foto: Vijesti
Odbor za rodnu ravnopravnost, Foto: Vijesti
Ažurirano: 17.07.2014. 19:13h

Branka Bošnjak, poslanica DF-a, rekla je juče da ima informacije da su pojedini javni funkcioneri i crkveni velikodostojnici prijavljivani policiji zbog nasilja u porodici.

Ona je na sjednici skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost saopštila da je zvanične informacije o tome zatražila od policije, ali da ih nije dobila.

"Poslala sam dvije urgencije, ali odgovora još nema. Tražila sam da mi, kao članici ovog Odbora, dostave informaciju o tome koliko je bilo prijava protiv javnih ličnosti i crkvenih velikodostojnika”, kazala je Bošnjak tokom sjednice na kojoj se razmatrala Informacija Ministarstva rada o sprovođenju Strategije zaštite od nasilja u porodici za prošlu godinu.

Prema njenim riječima, to što policija ne dostavlja podatke koje je od njih tražila, jasno govori u prilog činjenici da većina nasilnika prođe nekažnjeno.

Poslanicu DPS-a Nadu Drobnjak interesovalo je kad će biti izrađen socijalni karton žrtava nasilja, za koji se u Informaciji piše da će biti gotov toko, 2014.

Pomoćnik ministra rada i socijalnog staranja Goran Kuševija saopštio je da će socijalni karton omogućiti da svi koji jednom prijave nasilje Centru za socijalni rad ili policiji budu registrovani u tom sistemu.

Prema njegovim riječima, socijalni karton bi trebalo da bude izrađen do novembra. Kuševija je objasnio da će informacioni sistem, u kome će biti svi podaci iz socijalnih kartona, omogućiti da Centar za socijalni rad ima u elektronskoj bazi svaku osobu koja podnese zatjev bilo koje vrste.

"Takav sistem će sve informacije uzimati od MUP-a, Katastra, Uprave prihoda, Poreske uprave i domova zdravlja. Izrada kartona je u toku i probna primjena tog sistema već je počela u Nikšiću, unošenjem materijalnih davanja", rekao je Kuševija.

On je kazao da se uspostavlja i Zavod za socijalnu zaštitu koji počinje da radi od septembra.

Seksualno nasilje nad djecom je tabu

Crna Gora je mala, svako svakog zna, rekla je Bošnjak, dok je njena koleginica iz Demokratskog fronta Ljiljana Đurašković kazala da postoje tabu teme kada je u pitanju nasilje u porodici, kao što je, kako je navela, seksualno nasilje nad djecom.

“Zabrinjava rad sudova u slučajevima nasilja u porodici. Prošle godine je broj osuđujućih presuda bio 63, dok je oslobođeno 69 nasilnika ili je slučaj protiv njih odbačen”, rekla je Đurašković.

Bonus video: