Australijancima "papreno": Za četiri kilometra taksista uzeo 23 eura

Slučaj je prijavljen Komunalnoj policiji, kako bi se utvrdilo da li taksista ima izvod licence, odnosno dokument bez koga ne bi smio da obavlja djelatnost
409 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2014. 15:44h

Prevoz od Jaza do Budve, nakon "Sea dance" festivala, preksinoć su taksisti, uglavnom nelegalni, naplaćivali po nevjerovatnih 30 eura. Da se i dalje, uprkos oštrom kažnjavanju, primjenjuje „bezobrazni cjenovnik“, uvjerili su se i australijanski turisti, koji su stigli samo zbog EXIT-a.

Relaciju od šoping centra "TQ Plaze" u centru grada do Seoca, mjesta iznad Budve, nekih četiri kilometra, taksista je naplatio 23,30 eura, te uredno sa pečatom izdao račun.

Račun je juče proslijeđen redakciji "Vijesti", od izdavaoca privatnog smještaja kod koga su odsjeli turisti.

Slučaj je prijavljen Komunalnoj policiji, kako bi se utvrdilo da li taksista ima izvod licence, odnosno dokument bez koga ne bi smio da obavlja djelatnost.

Prije desetak dana biznismenu iz Azerbejdžana taksista je naplatio čak 117 eura vožnju od Budve do Kotora o čemu su “Vijesti” pisale.

Komunalna policija, nakon pisanja "Vijesti" i objavljenog računa koji je izdao taksista biznismenu, oduzela je vozilo budvanskog taksi udruženja “Allo taxi” i izrekla 1.500 eura kazne firmi jer je konstatovano da je vozilo radilo mimo pravila.

Vozač, Danilo Čabarkapa iz Pljevalja, kažnjen je sa 150 eura.

Utvrđeno je da je papreni račun izdat nepropisno, a cijena od 117 eura formalno nije bila sporna.

Nedostajala je licenca za to vozilo, koje izdaje opštinski Sekretarijat za privredu i finansije. Novim naplaćenim računom od 23,30 eura, nastavljeno je divljanje cijena, među pojedinim taksistima i lov u mutnom, dok Opština sprovodi obimnu akciju suzbijanja nelegalnog taksi prevoza.

I dok budvanska policija u saradnji sa Komunalnom policijom sprovodi intenzivnu kontrolu taksi vozila na gradskim ulicama, Opština je juče uputila posljednje upozorenje i dala rok do 24. jula, do kada će svi taksisti morati da se preregistruju i nose tablice TX BD ---, jer u suprotnom biće uklanjani sa ulica.

Iz lokalne uprave juče je još jednom apelovano na sve turiste i posjetioce Budve, kao i mještane, da koriste isključivo legalne taksi prevoznike, koji uglavnom i primjenjuju cjenovnike start euro, kilometar euro.

Račun izdat australijskim turistima (foto: Vuk Lajović)

"Opština Budva pokrenula je kampanju legalizacije taksi vozila shodno Odluci o organizaciji i načinu obavljanja auto-taksi prevoza na teritoriji Budve. U tom smislu, radi lakšeg orijentisanja i upućivanja korisnika auto-taksi prevoza na legalna vozila, po pomenutoj Odluci Opštine Budva, predviđena je preregistracija taksi vozila na tablice sa oznakama BDTX ---. Do sada je Opštini Budva upućeno ukupno 308 zahtjeva za preregistraciju taksi vozila, od udruženja i fizičkih lica, koje su opštinske službe obradile ažurno u roku manjem od 60 dana", navedeno je iz kabineta gradonačelnika Lazara Rađenovića.

Kako je navedeno, Područna jednica MUP-a u Budvi izdala je do sada ukupno 250 tablica sa oznakama BDTX, dok je izrada preostalih takvih tablica u toku.

"Rok do kojeg će sva taksi vozila morati da se preregistruju u BDTX tablice jeste 24. jul, u suprotnom Komunalna policija, u saradnji sa MUP-om izricaće kaznene mjere onima koji to ne budu učinili.S obzirom na to da se nalazimo u jeku ljetnje sezone, kada Budva broji najveći broj posjetioca, apelujemo na sve turiste i građane Budve da kada koriste usluge taksi prevoza, isključivo biraju vozila sa oznakom BDTX, te da svaku nepravilnost ili neprijatnu situaciju prijave na dežurni telefon Komunalne policije Opštine Budva 068 815 094", navode iz Rađenovićeve administracije.

Opština će morati pod hitno novom odlukom da definiše i cjenovnik taksi usluga, kako bi se napokon stalo na put divljanju cijena i nepoštovanju ustaljenog cjenovnika, koji primjenjuje većina taksi udruženja.

Pozvali Komunalnu da ukloni sa ulica sve koji nemaju legalne tablice

Legalni taksi prevoznici pozvali su Komunalnu policiju da ispoštuje dogovor koji su imali na zajedničkom sastanku i sa ulica ukloni sve koji nemaju legalne taksi tablice. Takođe, da istu mjeru sprovode i prema taksistima koji nemaju izvod licence, kao i onima koji su navodno u "proceduri".

Poštovanje pravila, jedini je način da se stane na put taksi haosu i ova djelatnost zaista uđe u legalne tokove. Da bi jedno taksi vozilo moglo da obavlja svoju djelatnost u Budvi, prije svega mora ima karakteristične registarske oznake BD TX xxx, polisu osigiranja putnika, te potvrdu Mašinskog fakulteta da obavlja taksi djelatnost.

Taksi udruženje ili individualac za vozilo mora posjedovati i uredno ovjeren šestomjesečni karton o tehničkom pregledu, kao i na svakih pola godine ovjeren protivpožarni aparat.

Prije svega mora imati izvod iz licence, sa upisanim brojem tablica i šasije vozila. Mora da ima svjetleću reklamu na krovu vozila sa grbom grada Budve, natpisom taxi i rednim brojem vozila. U Opštini kažu da oni ne mogu da određuju cijene taksi usluga.

Galerija

Bonus video: