ZIKS: Neistina da Uprava ucjenjuje i prijeti radnicima

Zaposleni u ZIKS-u planiraju štrajk zbog, kako su obrazložili, smanjenja zarada, loših uslova i drugih problema u radu
61 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS protest, Foto: Boris Pejović
ZIKS protest, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.07.2014. 11:32h

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) negirao je tvrdnje čelnika Sindikalne organizacije o navodnom pritisku Uprave na zaposlene u toj ustanovi, povodom odluke o stupanju u štrajk upozorenja.

Predsjednik Sindikata ZIKS-a Nenad Rakočević rekao je da su članovi sindikata "izloženi velikim i kontinuiranim pritiscima Uprave".

"Uprava nas ucjenjuje i prijeti otkazima i sve rade kako bi spriječili održavanje štrajka", kazao je on.

Uprava ZIKS-a ističe da je zajedno sa rukovodiocima Ministarstva pravde zaduženim za oblast izvršenja krivičnih sankcija više puta sastala sa predsjednikom i članovima Izvršnog odbora Sindikata.

"Sastanci su rezultirali zaključcima, koji se realizuju dogovorenom dinamikom, i u predviđenim rokovima, a nalaze i na web-stranici ZIKS-a", kaže se u saopštenju.

Nakon prijave da je Sindikalna organizacija ZIKS-a donijela odluku o stupanju u štrajk upozorenja, inspektori Odsjeka za inspekciju rada Uprave za inspekcijske poslove, nadležni za ovu oblast, izvršili su, juče u prostorijama Sindikalne organizacije inspekcijski nadzor, kojim su utvrdili da je odluka o stupanju u štrajk upozorenja nezakonita i da se ne može održati dok se ne otklone nepravilnosti.

"Za te svrhe, sačinjen je Zapisnik koji su potpisali i predstavnici Uprave ZIKS-a i Štrajkačkog odbora. Glavni inspektor rada je i usmeno upoznao predstavnike Štrajkačkog odbora o posljedicama nepostupanja po predmetnom Zapisniku", kaže se u saopštenju Ministarstva pravde.

Navodi se da je, postupajući samo deklarativno po Zapisniku inspektora, Štrajkački odbor donio odluku o odustajanju od štrajka upozorenja, ali je okupljanje organizovao na javnoj površini preko puta Upravne zgrade ZIKS-a.

Podsjeća se da je prošle i ove godine riješen radno-pravni status za više od 60 odsto zaposlenih u ZIKS-u, a u saradnji sa Ministarstvom finansija, obezbjeđuje se da u ovom kvartalu bude kupljena uniforma za sve zaposlene te ustanove.

"Ministarstvo pravde i ZIKS nastaviće da sprovode politike koje će za cilj imati ukupno unaprjeđenje uslova za rad u toj ustanovi", navodi se u saopštenju.

Zaposleni u ZIKS-u planiraju štrajk zbog, kako su obrazložili, smanjenja zarada, loših uslova i drugih problema u radu.

Bonus video: