Rakočević: Štrajk službenika ZIKS proglašen nezakonitim

Predstavnici sindikata saopštili su da je uprava ZIKS na sve načine pokušavala da opstruira održavanje štrajka
80 pregleda 2 komentar(a)
ZIKS, ZIKS službenici, Foto: Boris Pejović
ZIKS, ZIKS službenici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.07.2014. 14:18h

Nije održan štrajk koji su zakazali zaposleni u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) u Spužu, jer, prema tvrdnji Inspekcije rada, nije zakazan u skladu sa Zakonom.

To je saopštio predsjednik sindikata ZIKS-a Nenad Rakočević i kazao da se zbog te odluke štrajk odlaže dok se ne ispune uslovi koje je zahtijevala inspekcija.

Uprkos odlaganju, ispred upravne zgrade ZIKS-a se okupilo stotinjak zaposlenih u toj državnoj ustanovi.

Rakočević je kazao da su članovi sindikata izloženi velikim i kontinuiranim pritiscima uprave.

“Uprava nas ucjenjuje i prijeti otkazima. Sve rade kako bi spriječili održavanje štrajka”, kazao je Rakočević.

Njegove riječi je potvrdio i predsjednik štrajkačkog odbora Predrag Spasojević.

"Prepali su se velikog broja službenika koji su nezadovoljni statusom i sve što su mogli upotrijebili su da nam zabrane štrajk. Svakog člana odbora sindikata zvali su iz uprave i ucjenjivali, čak su pojedine ucjenjivali za njihova radna mjesta. Predsjedniku sindikalne organizacije prijetili su da će da ga vrate u službu i da mu neće dati da profesionalno radi”, rekao je Spasojević.

Dodao je da će ispraviti nepravilnost koju je navela inspekcija rada i da će štrajk biti održan za nekoliko dana.

Spasojević je kazao i da su uspjeli da okupe gotovo sve službenike koji u trenucima okupljanja nijesu bili radno angažovani.

“Danas je sa nama oko 70 odsto službenika, koji trenutno ne rade u smjeni. Svi ostali su u cilju nesmetanog obavljanja posla na radnim mjestima u zatvoru”, rekao je Spasojević.

Protest upozorenja radnika ZIKS-a podržao je predsjednik sindikata uprave pravosuđa Duško Zarubica.

“Mi kao legalisti smo ispoštovali nalaz Inspekcije i otklonićemo te nedostatke. Predstavnici sindikalne organizacije ZIKS-a imaju punu podršku sindikata uprave pravosuđa i pomoći ćemo da nastave sindikalne aktivnosti, a to je borba za bolje uslove rada članova sindikata”, kazao je Zarubica.

Dodao je da je pokrenuta inicijativa da se što prije organizuje razgovor sa upravom ZIKS-a, predstavnicima Uprave za kadrove, pravosuđa...

Zaposleni u ZIKS-u planiraju štrajk zbog smanjenja zarada, loših uslova rada, ali i drugih problema u radu.

Podrška iz saveza sindikata

Savez sindikata Crne Gore podržao je zaposlene u ZIKS-u.

„Dajemo punu podršku zaposlenima u ZIKS-u za ostvarivanje zahtjevanih prava iz radnog odnosa, očekujući njihovo brzo rješavanje, uz puno razumijevanje i angažovanje nadležnih državnih organa i resornog ministarstva“, piše i u saopštenju za javnost koje je potpisao Branko Gardašević, sekretar SSCG za teritorijalno organizovanje Saveza.

Bonus video: