Indipedent o Crnoj Gori: To je spoj Norveške, Švajcarske i Monaka

Lord Bajron je Boku opisao kao najljepši susret kopna i mora, podsjeća se u tekstu
74 pregleda 20 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Ažurirano: 16.07.2014. 08:24h

Bivše vojne baze male nacije na obali Jadranskog mora pretvorene su u turističke komplekse sa pet zvjezdica, a svi dobri svjetski morski biolozi sanjaju da posjete Crnu Goru, opisuje Bokokotorski zaliv novinar britanskog “Indipendenta” Mark Džouns.

U tekstu pod naslovom “Destinacija duboke vode za dubok džep” Džouns kaže da ga je za Crnu Goru zainteresovao razgovor sa doktorkom Deborom Brosnan sa Tehničkog univerziteta u Virdžiniji koju je sreo u Porto Montenegru.

“Mnogo ljudi će pokušati da vam prodaju Crnu Goru. Ali osoba koja mi je zaista prodala ovo mjesto, nije ni hotelijer, ni milijarder investitor, ni trgovac nekretninama, već morski biolog. Naletio sam na dr Brosnan u Porto Montenegru, marini u razvoju, blizu Tivta. Među lijepim ljudima, savršenog tena, u “Prada” blejzerima, bilo je prijatno iznenađenje sresti nekog ko je spreman da razgovara o meduzama. Ali onda se ispostavilo da svi dobri morski biolozi sanjaju da posjete Crnu Goru”, piše Džouns.

Dodaje da mu je dr Brosnan objasnila da je Bokokotorski zaliv “žarište biodiverziteta”, te da tu živi 42.000 vrsta riba, a ekosistemi su potpuno različiti od uvale do uvale.

“Ono što je opisala Debora Brosnan je ista ona stvar koja mami kanadskog milijardera Piter Manka, Nata Rotšilda i druge prema Kotorskom zalivu - topografija, ili ono što je lord Bajron opisao kao “najljepši susret kopna i mora”, kaže Džouns.

"Još nijesam potpuno siguran gdje sam bio. To je splet norveških, švajcarskih i pejzaža Monaka”, stoji u tekstu.

Bonus video: