CGO: Ustavni sud treba da odlučuje po Ustavu

IZ CGO naveli da se prava građana i građanki drastično krše "ćutanjem" Ustavnog suda
63 pregleda 0 komentar(a)
Ustav, Foto: Boris Pejović
Ustav, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.07.2014. 08:00h

Centar za građansko obrazovanje (CGO), kako je saopšteno, smatra da je Ustavni sud Crne Gore prekršio Zakon o Ustavnom sudu jer nije nastavio sa postupkom u odlučivanju po Inicijativi CGO-a za ocjenu ustavnosti Zakona o prekršajima.

Ustavni sud je Vladi, kao donosiocu tog Zakona, kako se dodaje, pružio više nego dovoljan rok do sada - 22 mjeseca od podnošenja Inicijative - u kojem je Vlada mogla da otkloni osporavane neustavnosti i nezakonitosti.

"Činjenicom da Vlada u ostavljenom roku nije preduzela nijednu radnju po pitanju osporavanih odredbi Zakona o prekršajima, Ustavni sud je shodno Zakonu o Ustavnom sudu obavezan da hitno postupa. Ustavni sud mora da poštuje važeće zakone do donošenja novih, a dužan je i da odlučuje o njihovoj ustavnosti i zakonitosti, kada za to postoje legitimni razlozi osporavanosti. Stoga je CGO Inicijativa morala biti uzeta u prioritetno razmatranje.", navodi se u saopštenju

Dodaje se da se prava građana i građanki Crne Gore drastično krše "ovakvim "ćutanjem" Ustavnog suda, pa stoga ne treba da čude ocjene javnosti o ozbiljnim sumnjama u neprimjerene političke uticaje na rad Ustavnog suda".

"U protekle tri godine tzv. “prelaznog” roka, prema podacima iz Registra novčanih kazni, koji generiše pravosnažne sudske odluke po licima, za čak 439 lica izrečena je kazna zatvora i sve te kazne su pravosnažne. Ove zatvorske kazne, koje su inače najoštrije sankcije u našem pravnom sistemu, nijesu donešene pred zakonom ustanovljenim sudom - već pred izvršnim organom vlasti. Time što su izvršna, a ne sudska vlast, poslale u zatvor 439 lica ugroženo je jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na slobodu, jer ova lica nijesu imala nezavisno i nepristrasnos suđenje, čime je grubo prekršen i Ustav Crne Gore".

"Posljedice su nepopravljive, jer ukoliko Ustavni sud osporene odredbe o imenovanju sudija proglasi neustavnim za ona lica koja se nalaze u zatvoru ili psihijatrijskoj ustanovi, ili su već boravila po izrečenoj sankciji/mjeri u ovim ustanovama, neće se moći izvršiti povraćaj u pređašnje stanje s aspekta vremena lišenja slobode ovih lica. No, iako je CGO ovo sve naveo u svojoj inicijativi još 2012. i kasnijim urgencijama odnosno prijedlozima za prioritetno odlučivanje u skladu sa članom 50 Poslovnika Ustavnog suda Crne Gore, Ustavni sud do danas ignoriše ovo pitanje od nespornog javnog interesa, a za činjenicu da je 439 lica u Crnoj Gori poslato na neustavan način u zatvor još niko nije odgovarao", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Ustavni sud treba da sudi po Ustavu "a ne da prati instrukcije Vlade".

"Jer je jasno da u ovom slučaju Vlada direktno krši prava sopstvenih građana i građanki, a Ustavni sud to nijemo posmatra umjesto da ih zaštiti. Šteta je već nepravljena, a daljim nepostupanjem Ustavnog suda se opravdano otvara pitanje: za čije interese radi Ustavni sud? CGO zahtijeva od Ustavnog suda da ispoštuje Zakon o Ustavnom sudu i nastavi sa postupkom odlučivanja po CGO Inicijativi u kojem će odlučiti da li su osporavane odredbe Zakona o prekršajima ustavne ili ne", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: