Na sidrištu u Bijeloj stigli teretni brodovi kompanije "Dabinović"

Dolazak dva "domaća" broda u Boki, obradovao je mještane zaliva
110 pregleda 3 komentar(a)
brod Ljuta, brod Dobrota, Foto: Siniša Luković
brod Ljuta, brod Dobrota, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 15.07.2014. 13:43h

Iako ovih dana zalivom Boke plove nebrojene jahte i kruzeri, srca domaćeg stanovništva zaigrala su ipak tek danas na prizor dva teretna broda kompanije "Dabinović" iz Monaka koji su se istovremeno zatekli na sidrištu broodgradilišta Bijela.

Bulkcarrieri "Ljuta" i "Dobrota", iako viju zastavu Sent Vincenta i Grenadina, smatraju se domaćim, bokeškim brodovima kakvi su bili i svih preko 50 velikih trgovačkih brodova koji su se izmijenjali u 54 godine bogate istorije kompanije "Dabinović" što ju je u Švajcarskoj, a potom u Monaku, osnovao najveći moderni bokeljski brodovlasnik – pokojni Božo A. Dabinović iz Dobrote.

Prizor kakav se ovdje nije gledao već desetak godina, još od kada su posljednji brodovi kotorske "Jugooceanije" zajedno se zaticali u Bijeloj, da dva "domaća" broda zajedno borave u Boki, obradovao je mještane zaliva čije je sve materijalno i duhovno bogatstvo stoljećima dolazilo od brodova i pomorstva.

Pored "Dobrote" i "Ljute", kompanija "Dabinović" trenutno posjeduje i brodove slične veličine i karakteristika "Kumbor" i "Boka", a u brodogradilištu Yanase Shibduilding u Južnoj Koreji, u završnoj je fazi gradnje njihov potpuno novi brod koji će nositi ime "Kotor".

Bonus video: