Dvanaest pasa i dvije mačke otrovani u utočištu "Lunje"

Ovo je već treći put da volonteri Sunčanog sata na tom posjedu nalaze otrovane životinje kojima posvećuju svoje slobodno vrijeme i o kojima brinu s ljubavlju
143 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2014. 16:50h

Dvanaest pasa i dvije mačke otrovane su u utočištu za bezdomne životinje "Lunja", u Crmnici.

Životinje su otrovane mišomorom, otrovom koji ima sporo i u većini slučajeva fatalno dejstvo po životinju.

"Sporo jer se simptomi ne pojavljuju odmah i životinje umiru u najtežim mukama i bolovima koji mogu da traju i tri dana. Kada dobije bolove životinja se osami“, kazali su Portalu Analitika predstavnici Društva za zaštitu životinja Sunčani sat, koji brinu o životinjama utočišta "Lunje".

Utočište se nalazi na privatnom posjedu u crmničkom selu nadomaka Virpazara i vlasništvo je profesorice Ljiljane Vulićević iz Bara.

Ovo je već treći put da volonteri Sunčanog sata na tom posjedu nalaze otrovane životinje kojima posvećuju svoje slobodno vrijeme i o kojima brinu s ljubavlju.

"Nama je svaki život važan, jer to su naši šitećenici, naši najbolji prijatelji. Naša dužnost je da im pomognemo. Oni nisu brojevi, oni imaju svoja imena: Šumi, Šegi, Gabi, Rajka, Đuzepe, Vučka, Boni, Cucka, Maljinka, Kremić, Žućo i Lena i dvije mace Belka i Šara", navedeno je na Facebook stranici utočišta "Lunje", nakon saznanja o trovanju životinja.

Otrov je, kako navodi Analitika, bačen na ulazu u utočište.

Iz Društva Sunčani sat najavljuju krivičnu prijavu koju će u srijedu predati policiji u Baru, ali se ne nadaju da će prijava promijeniti nešto, jer kako kažu ni do sada nijedna nije procesuirana do kraja. Počinioci prethodna dva trovanja nikada nisu nađeni.

Iz Sunčanog sata nisu mogli da objasne zašto je neko imao želju da potruje životinje s obzirom da se radi o, kako kažu, izuzetno miroljubivim psima koji na imanju dijele prostor sa mačkama i mačićima, i do sada nikoga nisu napali niti nanijeli štetu ljudima u selu.

Od nauma onoga ko je postavio otrov na ulazu u utočište uspjeli su da se spasu štenci koji su sada, na žalost, ostali bez majki.

Iz DZZŽ Sunčani sat su apelovali na Opštinu Bar da hitno pomogne i izgradi azil za napuštene životinje na što ih obavezuje Zakon o dobrobiti životinja iz 2008. godine, po kojem je azil trebalo da bude sagrađen 2010. godine.

Barska nije jedina opština u kojoj nije uređeno zbrinjavanje napuštenih životinja.

Crna Gora, država koja (ne) brine o životinjama >>>

Prema informacijama koje je u septembru, u Agendi reformi prioritetnih aktivnosti u komunalnim djelatnostima, objavilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, zbrinjavanje životinja uređeno je u 10 opština. Skloništa su osnovana u pet, u Podgorici, Herceg Novom, Budvi, Pljevljima, te zajedničko za Tivat i Kotor. Nejasno je kako je zbrinjavanje životinja uređeno u opštinama koje nemaju skloništa i šta opštine rade sa uhvaćenim životinjama.

Opština nije voljna za saradnju

Vulićević je Portalu Analitika kazala da je njena prijateljica Vesna Hrvatin Opštini Bar nudila svoj plac u Šušanju radi izgradnje azila, ali da nije naišla na razumijevanje lokalnog parlamenta.

"Troškovi, prema našoj studiji izvodljivosti, zajedno sa hranom i veterinarskom uslugom iznosili su 20.000 eura godišnje, jer tamo već postoji objekat. Na gradskoj skupštini su to ismijali i tek četvoro ljudi je podržalo taj projekat“, prisjeća se Vulićević.

Utočište Lunje, koje je Vulićević podigla uz pomoć prijateljai volontera, prostire se na 6.500 kvadrata. Na njemu je desetak kućica, veliki natkriveni šator, posude sa vodom, granulama, te kostima i drugim poslasticama.

Galerija

Bonus video: