Veliki narodni zbor u Njegovuđi

Ni najstariji ne pamte kvalitetniju borbu niti duži skok od 3,22 metra koji je napravio Radovan Grozdanić iz Danilovgrada
122 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2014. 15:47h

Veliki narodni zbor u Njegovuđi, sa tradicijom dužom od vijeka uobičajeno dominira u turističko-sportsko-kulutrnoj manifestaciji "Dani planinskog cvijeća" i bez dileme događaj je ljeta na Durmitoru.

Prostrano polje ratnog aerodroma bukvalno su na dan državnosti poklopili automobili posjetilaca skupa. Organizatori su ponudili uobičajeni program koji je precizno realizovana tako da narodni skup u Njegovuđi potvrđuje da je i kultna manifestacija.

A svoju ponudu za, uprkos nestabilnom vremenu, nekoliko hiljada posjetilaca pružali su šatori sa muzikom uživo. Prepuni gostiju željnih lijepe narodne muzike ali i one „patriotske“ koja se ponekad začula. Ali i prazni tokom termina predviđenih za trke konja.

Uobičajeno, takmičenja u narodnim sportovima počela su skokom u dalj. Ni najstariji ne pamte kvalitetniju borbu niti duži skok od 3,22 metra koji je napravio Radovan Grozdanić iz Danilovgrada.

Višegodišnju dominaciju u bacanju kamena sa ramena i ovog puta potvrdio je Adnan Sinančević iz Brodareva koji je kamen težak 14,160 kilograma bacio 10,67 metara.

U nadvlaženju konopa pobijedila je ekipa zaposlenih u pljevaljskom rudniku uglja, druga je ekipa „Krajišnik“ iz Herceg Novog a treća ekipa momaka iz Njegovuđe.

Ipak u centru pažnje bile su trke konja pa su se svi prisutni na zakazani start preselili na taj dio borilišta. Stručnjaci su prijavljena grla klasifikovali u brdsko-planinska, arapske rase i punokrvna.

U trci na jedan kilometar, kao i prošle godine, pobijedilo je brdsko planinsko grlo koje uzgaja Branko Mitrović iz Merulje kod Žabljaka, među polupunokrvcima arapske rase, na 1,8 kilometara grlo Vladimira Vukotića iz Danilovgrada. Kod punokrvaca, Radovan Dunđer iz Bileće došao je na trku sa četiri grla, trijumfovao ali ne sa prošlogodišnjim pobjednikom.

Polaganje vijenaca

Najznačajniji datum Crne Gore obilježen je polaganjem vijenaca na spomenik palih boraca i žrtava fašističkog terora. Ispred monumentalnog zdanja koje dominira iznad grada, okupilo se stotinak poštovalaca antifašističke borbe i tekovina NOB-a a vijence su položili predstavnici Skupština opština Žabljak i Plužine, Udruženja boraca iz tih opština kao i delegacija Jugoslovenske komunističke partije iz Plužina.

Ispred monumentalnog zdanja na čije su zidove uklesana imena 1.031 palog borca, 1.465 civilnih žrtava rata iz tri durmitorske opštine, koje su dale 280 prvoboraca i nosilaca partizanske spomenice od kojih je njih 16 proglašeno narodnim herojima, o tim vremenima i njihovom djelu govorio je predsjednik SO Žabljak Vidoje Tomčić.

Galerija

Bonus video: