Aligator u Budvi: Služba spasa poklanja nešto što nije njeno, nadležni ne reaguju

"Zna se ko i na koji način treba da reaguje i postupa, zna se procedura kod zbrinjavanja ovakvih vrsta"
164 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2014. 15:55h

Krokodila kojeg su pripadnici Službe spasavanja uhvatili u bečićkoj rijeci Vještici je neko neko prokrijumčario i ilegalno unio u Crnu Goru, a životinja je najvjerovatnije pobjegla vlasniku ili je puštena, što je malo vjerovatno, kazao je Milorad Mitrović, izvršni direktor NVO Breznica, dodajući da je taj slučaj primjer "eko kriminala i dokaz koji pokazuje da se zaštićene vrste koje su zaštićene CITES Konvencijom i dalje nesmatano krijumčare preko Crne Gore".

"Sve do nedavno bili smo svjedoci da su se na šetalištima i plažama crnogorskog primorja mogli vidjeti pitoni, majmuni, krokodili i druge zaštićene vrste, kako ih vlasnici nose i na ramenima i oko vrata i fotografišu zainteresovane preplanule turiste sa njima. Naravno sve su to i naplaćivali... Tada budvanska Služba spasavanja (vatrogasci) nije reagovala i hvatala krokodile po plažama i šetalištima, jer nam je to tada bila potpuno normalna i uobičajna pojava. Sada ih je najednom zabrinulo prisustvo i pojava samo jednog i to manjeg primjerka krokodilčića koga pronađoše u njegovom prirodnom staništu, slatkovodnoj rječici", navodi Mitrović u saopštenju za medije.

Začuđujuće i zabrinjavajuće je, dodaje on, "da se ovakve stvari dešavaju i prolaze bez reakcija institucija kao što su Ministarstvo turizma i održivog razvoja, Agencije za zaštitu životne sredine i Ekološke inspekcije, koje bi trebalo po hitnom postupku da reaguju".

"Zna se ko i na koji način, od državnih institucija treba da reaguje i postupa, zna se procedura kod zbrinjavanja ovakvih vrsta, a ne da se time bavi vatrogasna služba i njihovi pripadnici. Krokodil je izvađen iz prirodnog staništa i ko može sa sigurnošću tvrditi da on odavno nije tu živio, ili da je tu i možda i rođen, da možda ima i porodicu od koje je sada odvojen ne svojom voljom, ovo iz razloga njegove veličine od samo 80 centimetara", navodi Mitrović.

On podsjeća i da je krokodil zbrinut na farmi etno sela "Krapina", nadomak Budve, gdje je uručen kao poklon.

"Taj krokodil ne može biti poklon od strane onog ko nije njegov vlasnik, u konkretnom slučaju krokodila poklanja Služba spasavanja, koja nije njegov vlasnik - vlasniku etno sela? Dakle, Služba spasavanja poklanja nešto što nije njeno vlasništvo i to javno saopštavaju", kazao je Mitrović, pitajući zašto krokodil ne bi bio vraćen ondje odakle je i izvađen, lišen slobode i poklonjen u trajno ropstvo.

"Zar ne bi bila turistička atrakcija da turisti dolaze na obalu Vještice, traže, gledaju, hrane i fotografišu živog i potpuno slobodnog krokodila u rječici? Zar slična situacija nije bila devedesetih kada se u Bokokotorskom zalivu pojavio delfin koga su turisti nazvali “Joca” i koga su posjećivale ekskurzije đaka na proputovanju kroz Boku, a koji je na kraju neslavno završio", navodi on.

Krokodil, prema njegovim riječima, nije veća opasnost po ljude od ajkula, pasa lutalica, vukova, zmija otrovnica, šakala, stršljena…

Galerija

Bonus video: