Preminuo crnogorski istoričar Zvezdan Folić

Folić je pripadao krugu istoričara i intelektualaca koji su aktivno učestvovali u javnom životu, braneći i afirmišući crnogorski državni i nacionalni identitet
363 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2014. 16:18h

Podgorici je, poslije kratke i teške bolesti, preminuo Zvezdan Folić, jedan od najznačajnijih savremenih crnogorskih istoričara.

Autor je poznatih istorijskih studija "Vjerske zajednice u Crnoj Gori", "Država i vjerske zajednice u Crnoj Gori", kao i nedavno publikovanog djela "Istorija muslimana Crne Gore".

Folić je pripadao krugu istoričara i intelektualaca koji su aktivno učestvovali u javnom životu, braneći i afirmišući crnogorski državni i nacionalni identitet.

"Danas, na jedan od najsvjetlijih dana naše istorije, crnogorska gruda je ostala bez sina, istoričara – člana NV Istorijskog instituta Crne Gore i profesora na Filozofskom fakultetu, koji je svojim javnim radom vazda stajao u odbranu naučne istine o njegovoj domovini", navodi se u saopštenju predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, povodom Folićeve smrti.

Krivokapić je, u ime Skupštine, telegram saučešća uputio Folićevoj porodici, Istorijskom institutu Crne Gore i Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

"Iza Zvezdana ostaje trajno dobro koje čuva istinu o našem narodu, državi i vremenu iza nas. Bio je od onih koji su imali kuraži zboriti onako kako jeste kada je to bivalo najteže. Crnogorska intelektualna zajednica je ostala bez svog uglednog člana, a svi mi bez saborca za građansku Crnu Goru. Neka prazninu i bol, nastalu Zvezdanovim ranim odlaskom, ublaže uspomene na njega. U zajedništvu sa najbližima pronađite toplinu koja će vam krijepiti dušu", navodi se u telegramu Krivokapića.

Zvezdan Folić biće sahranjen sjutra u Podgorici.

Bonus video: