Herceg Novi: Neizvjesno prikazivanje filmova u Ljetnjem kinu

Filmovi se na toj tvrđavi "vrte" od 1952 godine I to je vjeruju mnogi, jedan od najljepših I najstarijih ljetnjih bioskopa u Crnoj Gori
1 komentar(a)
Ljetnje kino, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ljetnje kino, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.07.2014. 12:16h

Ako JUK Herceg Fest ne obezbijedi opremu za prikazivanje filmova digitalnom tehnikom, bioskop na tvrđavi Forte Mare ovog ljeta neće raditi.

To bi značilo da će poslije više od 60 godina jedini preostali od četiri bioskopa pod vedrim nebom na hercegnovskoij rivijeri biti ugašen.

Filmovi se na toj tvrđavi "vrte" od 1952 godine I to je vjeruju mnogi, jedan od najljepših I najstarijih ljetnjih bioskopa u Crnoj Gori.

Nekada su se filmske projekcije organizovale još u Igalu, Meljinama i u Bijeloj. Smanjeno interesovanje gledalaca ugasio je pozornice na rivijeri.

Sadašnja kino oprema je u jako lošem stanju, pa se u JUK Herceg Festu nadaju da će u saradnji sa Opštinom koja je obećala pomoć ili sa novim zakupcem tvrđave nabaviti novu.

Riječ je o relativno skromnoj cifri od čest sedam hiljada eura, a velikim efektima za filmsku publiku i turističku ponudu grada. Ljeti je posjeta bioskopu nekoliko puta veća nego u ostatku godine.

Samo u julu i avgustu ostvari se 70 odsto godišnje gledanosti u Herceg Novom. Prije četvrt vijeka posljednja projekcija na tvrdjavi prikazana je 4. novembra, što znači da je ljetna bioskopska sezona trajala punih 5 mjeseci.

Bisokopi u svijetu , pa tako i hercegnovski , pred navalom novih tehnologija, kaseta , kućnog kina i interneta bilježe pad broja posjetilaca .

U nekim za film i bioskop boljim vremenima, na tvrdjavi Forte Mare za jedno veće znalo je biti i po 500 gledalaca – kao kada se prikazivao film Ajkula .

Osim stolica bile su ispunjene skale koje vode na „terasu“, a svaki kutak bi bio iskorišćen da se postavi pomoćna stolica.

Bonus video: