Turističkom sezonom u Tivtu zadovoljni samo jahtaši

Sa druge strane, “manje elitne” strane grada gdje “ljetuju “obični smrtnici”, stanje po riječima ugostitelja i hotelijera nije sjajno
2 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2014. 11:33h

Turistička sezona u najmanjoj bokeljskoj opštini podijelila je impresije ovdašnjih turističkih radnika - hotelijeri su generalno nezadovoljni načinom na koji se do sada odvijala „ljetnje turistička žetva“, dok oni koji žive od pružanja usluga u vazdušnom i pomorskom saobraćaju zadovoljno trljaju ruke.

Najfreškiji zvaničan podatak, od petka, kazuje - u svim vidovima smještaja na Tivatskoj rivijeri trenutno boravi 2.884 zvanično prijavljena gosta, što je 3 odsto manje nego u isto vrijeme lani. Podaci o posjećenosti, koje je svakog petka od sredine juna do sada objavljivala lokalna Turistička organizacija, kretali su se uvijek u granicama procenat-dva iznad ili ispod uporednog podataka iz istog perioda prošle godine, što na neki način definiše i zvanična „dijagnoza“ dirtektorice TO Tivat Bernarde Moškov:

„Za sada je situacija, što se posjete tiče, na nivou prošle godine. Bilježimo značajno povećanje broja stranih turista koji svakodnevno dolaze u naše prostorije i raspituju se o lokalnim atrakcijama, događajima i posebnim ponudama, a značajno je poboljšana i disciplina u prijavljivanju gostiju i naplati boravišne takse,“ kaže ukratko Moškov za „Vijesti“.

Zvanične statističke podatke o posjećenosti Tivta treba, međutim, uzeti sa velikom dozom rezerve jer u njih ne ulaze gosti koji ovdje borave na desetinama i destinama jahti koje pristaju u Porto Montenegro ili jednostavno, besplatno borave na sidrištima duž obala.

Da su jako zadovoljni načinom na koji se odvija glavna sezona, ne kriju u menadžmentu Porto Montenegra gdje su svi raspoloživi vezovi u marini, njih 248, popunjeni.

„Brojne jahte čekaju na priliku da se vežu u marini. To je, uostalom, i sasvim očekivano za ovaj špic sezone u julu, avgustu i septembru i tako će se stanje zadržati sve do početka oktobra. Imaćemo, međutim, i odličnu popunjenost marine tokom zimskih mjeseci i ona će se kretati između 95 i 98 odsto,“ ističe PR menadžer Porto Montenegra Danilo Kalezić.

Tivatska marina, zahvaljujući činjenici da je Crna Gora van Evropske unije i da je naša Vlada usvojila niz fiskalnih olakšica za razvoj jahtinga, ima značajno bolju poziciju na tržištu u odnosu na marine u okruženju, posebno one u Hrvatskoj. Potvrda tome je da ovog ljeta u Porto Montenegru bilježe 10 odsto veći broj dolazaka jahti čiji su vlasnici državljani neke od zemalja EU, a koji ovdje „bježe“ od značajno većih poreskih opterećenja i rigorioznijih propisa kada je u pitanju čarter jahti, što vladaju u zemljama EU, pa od lani i u najfreškijoj i nautičarima inače, najatraktivnijoj Hrvatskoj.

„Iako imamo klijente bukvalno iz svih djelova svijeta, u posljednje vrijeme najveći procenat gostiju je, po tome gdje su im jahte registrovane, iz Francuske, Italije i Hrvatske,“ ističe Danilo Kalezić, podvlačeći da uz fiskalne povoljnosti na jahting, gorivo oslobođeno carine i akciza, te atraktivno prirodno okruženje, narastajućoj popularnosti Porto Montenegra doprinosi i sjajna, individualizovana i lična usluga koju jahtaši dobijaju u ovoj marini.

Sa druge, “manje elitne” i bogate strane grada gdje “ljetuju “obični smrtnici”, stanje po riječima ugostitelja i hotelijera nije baš tako sjajno.

“Mi u ovom trenutku imamo za oko 10 odsto nižu posjetu nego u isto doba lani i to bez našeg najmanjeg hotela 'Pine', koji je zatvoren zbog rekonstrukcije. Glavni razlozi za to su prvo poplave u regionu centralne Srbije, gdje je jedno od naših najznačajnijih emitivnih tržišta, reperkusije zatezanja u političkim odnosima Crne Gore sa Rusijom koje su rezultirale u otkazivanju već zakupljenih aranžama od strane nekih ruskih agencija, rat u Ukrajini koji je učinio da to tržište koje je ranije bilo u ekspanziji praktično ove godine i ne postoji, a onda na sve to još dodajte i relativno loše vremenske prilike i činjenicu da mjesec dana traje Svjetsko prvenstvo u fudbalu i da veliki broj ljudi tada radije ostaje kući uz televizor, nego da ide na ljetovanje,” rezimira direktor HTP “Mimoza” Marko Petričević.

Njegov kolega Dragan Bućin, izvršni direktor HTP “Primorje”, nije toliko nezadovoljan posjetom, koliko drastičnim padom vanpansionske potrošnje turista u odnosu na lani.

“Što se tiče našeg hotela 'Palma', posjećenost je u porastu, hotel je odlično popunjen i tako će, prema najavama agencija, biti sve do kraja septembra, pa očekujemo da ovu sezonu završimo sa oko 5 odsto boljim rezultatom u smislu posjećenosti, nego lani. Problem je, međutim, drastičan pad vanpansionske potrošnje gostiju koja je od početka sezone, oko 15 posto lošija nego lani”, sumira Bućin.

I dok većina tivatskih hotelijera i izdavaoca smještaja pokušava da popuni preostale prazne krevete, na glavnoj turističkoj recepciji Crnogorskog primorja - aerodromu Tivat, zadovoljno bi trljali ruke, kada bi za to imali vremena. Posla je naime, toliko da “se nema kad ni glava dignuti”, što potvrđuje podatak da je za šest mjeseci ove godine transferisano skoro 294 hiljade putnika, što je 11,32 odsto bolji rezultat nego u isto vrijeme prošle godine.

U prvom je polugođu ove na pistu aerodroma Tivat sletjelo ukupno 1.913 aviona, što je 8,75 odsto više nego u uporednom periodu prošle godine.

“Samo tokom juna, imali smo 151.243 putnika ili 5,22 odsto više nego u istom mjesecu lani. Za deset dana jula, promet je iznosio 61.953 putnika, što je 8,83 posto bolji rezulta nego u prvoj dekadi prošlogodišnjeg mjeseca jula,” rezimira za “Viesti” direktor aerodroma Tivat mr Ranko Bošković.

Njegove ekipe juče su za nepunih 15 časova, koliko je aerodrom otvoren jer na Tivtu nema noćnog letjenja, prihvatile i opslužile 36 velikih putničkih aviona na redovnim i čarter linijama, kao i 8 manjih poslovnih vazduhoplova iz segmenta tzv. generalne avijacije. Što se političkih, ratnih i reperkusija elementarnih nepogoda u Evropi i zemljama okruženja tiče, one se nisu toliko negativno odrazile na poslovanje aerodroma Tivat, naprotiv.

“U junu ove godine imali smo 3 odsto veći obim saobraćaja sa ruskog tržišta, Srbija je bila u porastu čak 25 odsto u odnosu na jun 2013, Ukrajina bilježi pad od 9 odsto, dok porast obima saobraćaja sa tržišta zapadne Evrope u junu iznosi 5 odsto”, zadovoljan je direktor Bošković.

Tivat nudi sve, od pučkih zabava do ekstravagantnih izložbi londonskih umjetnika

Lokalna Turistička organizacija i ovog se ljeta kao i ranijih godina zaista potrudila da svim posjetiocima Tivta priušti niz zanimljivih zabavnih, kulturnih i sličnih događaja, pa je tako seriju ljetnjih besplatnih koncerata na javnim prostorima u gradu 2. jula otvorio koncert popularnog beogradskog sastava S.A.R.S. Slijedi nastup sarajevskih rokera iz grupe „Letu štuke“, a najatraktivniji će, svakako, biti koncert velike zvijezde hrvatske estrade Nine Badrić 13.avgusta.

TOT je počeo i održavanje serije gastro-večeri pod zajedničkim nazivom „Ljeto dobrog ukusa“, u kojima turistima predstavlja lokalnu i primorsku gastronomsku ponudu i specijalitete po promotivnim cijenama, a sve to garnirano zvucima primorskog i crnogorskog melosa.

Uz to, posjetioci najmanjeg bokeljskog grada narednih nedjelja mogu računati i na tradicionalne pučke zabavne manifestacije u organizaciji lokalnih NVO i kulturnih društava kojima TO pomaže kao suorganizator – “Lastovsku feštu”, “Feštu od rogača”, “Veče u mlinu”…

Animiranju posjetilaca Tivatske rivijere pomaže i veoma bogat i raznovrstan program ovdašnjeg ljetnjeg festivala kulture „Purgatorije“, a svoj doprinos raznolikosti dešavanja daje i kompanija „Luštica Development“ koja svake srijede na svom golf-vježbalištu u kompleksu Luštica Bay priređuje razne kulturno-zabavne programe. Tamo možete vježbati i golf udarce, naučiti se streličarstvu ili uživati u jogi.

Porto Montenegro se koncentrisao na niz dešavanja namijenjenih bogatijoj i ekstravagantnijoj stranoj klijeneteli, pa su tako u Tivat, na primjer, doveli i čuvenu londonsku art-galeriju „Mead Carney“ sa izložbom najpoznatijih svjetskih savremenih likovnih umjetnika poput Damien Hirsta, Marc Quinna ili Gerhard Richtera. Tivatski nautički centar nudi i niz jedriličarskih regata, sportskih takmičenja i umjetničkih dešavanja sa internacionalnim akterima.

Galerija

Bonus video: