Pljevlja: Kreativne radionice za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju

Djeci sa smetnjama u razvoju podršku će pored volontera, pružati i učenici osnovnih i srednjih škola iz Pljevalja, kao i djeca iz vrtića Eko bajka
149 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2014. 09:26h

Neformalne grupe volontera NVU Zračak Nade i JU Dnevni centar Pljevlja realizuju projekat "Daruj mi prijateljstvo - stvorimo ljubav", koji je pordžao Fond za aktivno građanstvo (fAKT).

Cilj projekta je razvoj filantropije i volonterizma kroz aktivno uključivanje mladih u život zajednice, sa posebnim naglaskom na unapređenje društvene uključenosti djece i mladih sa smetnjama u razvoju. Projekat je počeo sa realizacijom 1. juna 2014. godine i trajaće do 1. novembra.

"U proteklih mjesec dana, u Milet bašti, svake subote od 17 do 20 časova, djeca i omladinci sa smetnjama u razvoju, uz podršku volontera, održavali su prodajne izložbe suvenira. Suvenire su izradila djeca i omladinci sa smetnjama u razvoju iz NVU Zračak Nade i JU Dnevni centar Pljevlja. Građani Pljevalja bili su prijatno iznenađeni, i nisu krili oduševljenje ručno izrađenim suvenirima, pa su ovim mladim ljudima podršku pružali posjetom njihovom štandu. Prihod od prodajne izložbe suvenira biće usmjeren na uređivanje "Bašte filantropije" na prostoru ispred "Zračka Nade" i Dnevnog centra", saopšteno je iz NVU Zračak nade.

Iz ovog NVU su dodali da se od juna u prostorijama Zračka Nade i Dnevnog centra, utorkom i četvrtkom, održavaju kreativne radionice, na kojima se realizuju muzičke, likovne i dramske aktivnosti, a održavaće se do novembra, do kada i traje projekat.

"Od avgusta će biti aktivan i sajt "Volonteri Pljevlja2 na kome će biti dostupne informacije o aktivnostima koje su volonteri Zračka Nade i Dnevnog centra obavljali do sada, o onome što trenutno rade, kao i informacije o planovima za buduće aktivnosti. Ovaj sajt će sadržati i informacije o filantropiji, volontiranju i aktivnostima u Crnoj Gori po pitanju socijalne inkluzije. Pored informacija koje imaju za cilj podršku uključivanju djece sa smetnjama u razvoju u život zajednice, sajt će sadržati i podatke sa aktuelnim sadržajima kojima mladi mogu kvalitetno da ispune svoje vrijeme", rekli su iz Zračka Nade.

U septembru je takođe planirano i raspisivanje nagradnog likovnog i literarnog konkursa na temu "Pokloni mi svoje vrijeme - uzvratiću ti ljubavlju", a u oktobru, u okviru Dječije nedjelje, planirana je tematska likovna radionica na otvorenom, na platou trga "13. jul".

"Kao završna aktivnost, planirano je organizovanje okruglog stola, u drugoj polovini oktobra, gdje će biti predstavljen projekat i dotadašnji rezultati. Cilj okruglog stola je otvoriti dijalog o ključnim pitanjima: Da li je javnost u Pljevljima dovoljno upućena u pojam filantropije, i šta uraditi da se poveća svijest ljudi o značaju činjenja za opšte dobro?", kazali su iz Zračka Nade

Djeci sa smetnjama u razvoju podršku će pored volontera, pružati i učenici osnovnih i srednjih škola iz Pljevalja, kao i djeca iz vrtića Eko bajka.

Galerija

Bonus video: