Vlada o potencijalnom svjedoku ubistva Duška Jovanovića: Nijesmo upoznati

U Vladi kažu da nema odluke o nagradi, a Srđan Kusovac nije odgovorio da li će je i kada donijeti
24 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2014. 19:04h

Vlada nije upoznata sa tim da postoji osoba koja je raspoložena da kao zaštićeni svjedok ispriča detalje koji bi mogli dovesti do rasvjetljavanja ubistva urednika “Dana” Duška Jovanovića.

To je “Vijestima” juče kazao šef Vladinog biroa za odnose sa javnošću Srđan Kusovac.

Pošto su ranije juče iz Vlade tvrdili da nije tačno da su 19. juna, kako je objavljeno u svim medijima, odlučili da ponovo raspišu nagradu od milion eura za informacije koje bi dovele do rasvjetljavanja ubistva Jovanovića, Kusovac sinoć nije odgovorio na pitanje da li će i kada takvu odluku donijeti.

“Komisija (za praćenje istraga o napadima na novinare) nije dostavila Vladi nikakav 'predlog“. Poslovnikom Vlade precizno je propisan sadržaj i oblik akata koji se dostavljaju Vladi na usvajanje. Jedino što je Komisija dostavila Vladi je Izvještaj o tromjesječnom radu”, bio je odgovor Kusovca.

V.D. Vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković nije odgovorio na pitanja “Vijesti” o potencijalnom zaštićenom svjedoku u predmetu koji je deceniju neriješen

Predsjednik Komisije Nikola Marković kazao je preksinoć “Vijestima” da se Komisiji javila osoba koja tvrdi da ima informacije o ubistvu Jovanovića, koje se desilo 27. maja 2004. godine. On je to obznanio nakon što je iz Vlade saopšteno da ona nikakvu nagradu za informacije o ubistvu Jovanovića nije raspisala.

Niko iz Vlade, pošto je 19. juna objavljena vijest o nagradi, nije tada opovrgao da je tako odlučeno. Iz Đukanovićevog kabineta je juče saopšteno da nije tačno da je Vlada 19. juna usvojila Izvještaj Komisije, u kojem je preporučeno da se obnovi nagrada od milion eura za informacije o ubistvu.

Kusovac kaže da je Izvještaj Komisije bio tačka dnevnog reda o kojoj se ne otvara rasprava: “Odrednica 'za verifikaciju' ne znači da Vlada verifikuje sadržaj dokumenta već da ne otvara raspravu po toj tački dnevnog reda, kako je propisao Članom 55 Poslovnika Vlade. Vladu ne obavezuju nikakve preporuke već zaključci”.

Odgovarajući na najnovije poruke iz Vlade, Nikola Marković je juče kazao da je od medijskih prepucavanja važnije da Vlada odgovori hoće li raspisati nagradu za informacije o ubistvu Duška Jovanovića i nagrade za informacije o ostalim slučajevima napada na novinare.

“To bi bio prvi i ključni korak u afirmaciji rada ove Komisije i pokušaju da se rasvijetle napadi na novinare koji opterećuju čitavo naše društvo. Nejasno je zbog čega toliki otpor raspisivanju ove nagrade i zato bi Vlada trebalo da javnosti predoči motive za takvo svoje ponašanje”, kazao je Marković. On je tražio javno objašnjene toga šta Vladu spjrečava da raspiše nagradu i pozvao je da na prvoj narednoj sjednici to učine: “U suprotnom pokazaće se da ne postoji politička volja da se ubistvo Duška Jovanovića, ali i ostali slučajevi rasvijetle, te da je Vlada formirala Komisiju za istrage o napadima na novinare pod međunarodnim pritiskom, a ne kao izraz iskrene želje”.

V.D. Vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković nije odgovorio na pitanja “Vijesti” o potencijalnom zaštićenom svjedoku u predmetu koji je deceniju neriješen.

Konjević sad neće da kaže treba li obnoviti nagradu za informacije

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević osim u dijelu stvaranja adekvatnih uslova za rad Komisije za praćenje istraga o napadima na novinare, nije posebno obavještavan o njihovom radu, izuzev Izvještaja sa kojim su se Vlada i njeni članovi upoznali.

To je "Vijestima" odgovoreno iz Konjevićevog kabineta. Ministar je poručio i da "Vrhovno državno tužilaštvo sprovodi aktivnosti u predmetu ubistva na štetu Duška Jovanovića” i da je policija “dužna da izvrši sve naloge koje dobije od tužioca".

"Vijesti" su Konjevića pitale da li ga je Komisija obavijestila o tome da ih je kontaktirala osoba koja je raspoložena da kao zaštićeni svjedok ispriča detalje koji bi mogli dovesti do rasvjetljavanja ubistva Jovanovića i, ako jeste, da li je tim povodom nešto preduzeo.

Konjević nije odgovorio na pitanje da li smatra da bi Vlada trebala usvojiti odluku o obnavljanju nagrade, niti na pitanje kako komentariše to što se deset godina nakon ubistva Jovanovića potencijalni zaštićeni svjedok javio Komisiji, a ne policiji ili Tužilaštvu i da li smatra da je u pitanju nedostatak povjerenja u institucije

Vlada treba sama da donese odluku poslije vijesti o svjedoku

Poslanik DF Slaven Radunović ocijenio je da je ovo samo još jedan u nizu dokaza da u Crnoj Gori ne postoji politička volja da se riješe nezatvorena pitanja.

“Vijest da postoji neko ko bi pomogao rješavanju pitanja koje odavno drma Crnu Goru, trebalo bi da bude dovoljan motiv Vladi da verifikuje takvu odluku ili da je sama donese. Tvrde da su mediji pogrešno prenijeli informaciju, ali ne objašnjavaju zašto tada nijesu reagovali”, kazao je Radunović. Predsjednik PCG Darko Pajović smatra da je odbijanje Vlade da raspiše nagradu za informacije o ubistvu Duška Jovanovića jasna poruka da je na njenoj listi prioriteta vladavina prava na dnu liste, ako je uopšte i na listi. On je ukazao da premijer ne želi da ohrabri one koji žele da progovore o tom zločinu.

Galerija

Bonus video: