U Tivtu obilježen dan JRM, pomorstva i rečnog brodarstva Jugoslavije

"Ne sumnjam da će mladi Titovi pioniri Predrag Bošković iz SR Crne Gore i Damir Krstičević iz SR Hrvatske, podvrgnuti se samokritici i samoprijegoru i napokon shvatiti da "Jadran" nije ni crnogorski, ni hrvatski, već jugoslovenski ratni brod"
297 pregleda 0 komentar(a)
Marko Perković, Foto: Siniša Luković
Marko Perković, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 10.09.2018. 12:16h

Predstavnici NVO "Generalni konzulat SFRJ" iz Tivta, bivši pripadnici i poštovaoci tradicija Jugoslovenske Ratne Mornarice (JRM), na prigodan način u Tivtu SU obilježili 10. septembar – Dan JRM, pomorstva i rečnog brodarstva Jugoslavije.

Intoniranjem himne "Hej, Sloveni", dizanjem jugoslovenske trobojke sa petokrakom na jarbol ispred Konzulata u Ulici palih boraca u centru Tuvta i svečanim postrojavanjem bivših prioadnika JRM, počela je ceremonija proslave najvećeg jugoslovenskog pomorskog praznika koji se obilježavao 10. septembra u spomen na isti dan 1942. godine kada je u Podgori osnovana Mornarica Narodnooslobodilačke Vojske Jugoslavije – partizanska Mornarica.

Raport je generalnom konzulu SFRJ Marku Perkoviću predao zastavnik u penziji Dragan Perić, jedan od veterana 88. diviziona podmornica JRM.

U Konzulatu je potom upriličen svečani koktel za članove Vrhovnog savjeta odbrane diplomatskog predstavništva SFRJ u Crnoj Gori u proširenom sastavu, sa koga je čestitka telefonskim putem upućena i nekadašnjem načelniku Generalštaba JNA i saveznom sekretaru za narodnu odbranu, admiralu flote u penziji Branku Mamuli.

"Ponosni smo na činjenicu da nakon nekoliko godina stagnacije izazvane ekonomskom krizom u našoj zemlji, nakon sprovedenog programa stabilizacije Saveznog Izvršnog Vijeća, JRM opet jača svoju borbenu gotovost. Tako su vrijedne ruke naših brodograđevnih pregalaca iz MTRZ "Sava Kovačević" Tivat, na more vratile još jednu Titovu lađu - modernizovanu raketnu topovnjaču RTOP-405 koja služeći Mornarici Crne Gore, sa ponosom nosi ime narodnog heroja Jordana Nikolova – Orcea iz Socijalističke Republike Makedonije, svjedočeći još jednom o neraskidivom bratstvu i jedinstvu naših naroda i narodnosti. Vratili smo se i na stare staze slave u plasmanu jugoslovenske ratne tehnike u inostranstvo, pa je MTRZ doprinio izgradnji borbenih kapaciteta prijateljske i nesvrstane Ratne mornarice Kenije, remontujući i modernizujući njen najveći ratni brod, korvetu "Jasiri“ u Mombasi", istakao je generalni konzul SFRJ Marko Perković.

Dodao je da lijepu sliku "ipak malo remete nestašluci nekih naših socijalističkih republika oko školskog broda "Jadran"".

"No, ne sumnjam da će mladi Titovi pioniri Predrag Bošković iz SR Crne Gore i Damir Krstičević iz SR Hrvatske, podvrgnuti se samokritici i samoprijegoru i napokon shvatiti da "Jadran" nije ni crnogorski, ni hrvatski, već jugoslovenski ratni brod", podvukao je Perković.

On je dodao da za generalni konzulat SFRJ praznik ima i sjetnu dimenziju jer bi upravo 10. septembra 2018. bio obilježen jubilarni, 100. rođendan dugogodišnjeg vojnog atašea Konzlata, penzionisanog mornaričko-tehničkog majora JRM Ivana Vulanovića iz Tivta, a koji je preminuo decembra 2016. u 99-toj godini života.

Bonus video: