Studenti građevinarstva iz 16 država obišli Porto i gledali kako niče nova marina

Posebno interesovanje studenti su pokazali za gradnju nove opreativne obale u drugoj fazi razvoja marine
71 pregleda 0 komentar(a)
Porto Montenegro, studenti građevinarstva, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, studenti građevinarstva, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 11.07.2014. 13:44h

Četrdesetak studenata tehničkih fakulteta iz Crne Gore i nekoliko evropskih država posjetilo je juče poslijepodne tivatsku marinu i nautički centar Porto Montenegro, gdje su u pratnji inženjera kompanija “Mace” i “Yu Briv”, posjetili gradilište druge faze te marine, odnosno hotela “Regent” čije je opremanje u završnoj fazi.

Riječ je o studijskoj posjeti dijela učesnika sedmodnevnog akademskog kursa na temu građevinarstva pod nazivom "Premosti prepreke, izgradi svoju budućnost" koji se završio danas, a priredila ga je crnogorska podružnica studentske organizacije BEST (Bord evropskih studenata tehnike). Akademski partner kursa bio je Građevinski fakultet u Podgorici, a učesnici su imali prilike da osim praćenja teorijskih predavanja i diskusija iz oblasti građevinarstva, posjete i neke od karakterističnih i zahtjevnijih građevinskih objekata u Crnoj Gori.

Tako su juče studenti iz petnaest država Evrope i njihove kolege iz Crne Gore posjetili Porto Montenegro i obišli gradilište hotela “Regent” koji će za petnaestak dana primiti svoje prve goste. Ovaj najsavremenije opremljeni luksuzni objekat vrijedan više od 55 miliona eura, gradila je domaća kompanija “Yu Briv” iz Kotora, dok sada završno opremanje hotela vrši čitav niz firmi iz zemlje i inostranstva.

Posebno interesovanje studenti su pokazali za gradnju nove opreativne obale u drugoj fazi razvoja marine Porto Montenegro vrijedne tridesetak miliona eura, a koju takođe obavlja “Yu Briv”. Pri gradjni novih mula elitne tivatske marine koristi se niz specijalizovanih hidrograđevinskih plovila i teške opreme, jer se čitav posao obavlja u moru na dubinama od četiri do dvadesetak metara, odakle bukvalno niče nova operativna obala. Radovi su počeli u decembru prošle godine, a do sada je “Yu Briv” uz nadzor kompanije “Mace”, završio konstrukciju i opremanje 203 metra dugog produžetka mula III tivatske marine, a privode se kraju i radovi na izgradnji potpuno novog, 259 metara dugog i 12 metara širokog južnog valobranskog gata.

Od planiranih 200 do danas su bila pobijena 184 velika metalna šipa, proječne dužine 25 metara po šipu, a na kojima se gradi nova južna valobranska obala od prefabrikovanih betonskih elemanata, pojedinačne težine i do 100 tona. Za par dana završiće se i pobijanje 16 preostalih šipova na kojima će „počivati“ glava novog gata, a u toku je i sprovođenje instalacija struje, vode i otpadnih voda, na već postavljenim priveznim plutajućim pontonima italijanskog proizvođača „Ingemar“. Ukupno je postavljeno 400 metara dužine novih priveznih pontona, čime je najveći dio akvatorijuma faze II marine Porto Montenegro dobio svoje osnovne konture, a prvi novi vezovi će na upotrebu biti predati već 15.jula.

Studenti su posjetili i pogone kompanije „Yu Briv“ u Industrijskoj zoni Kotora u Radanovićima.

Bonus video: