Laureati besmrtnici crnogorskog stvaranja

Dobitnici Trinaestojulske nagrade slikar Vojislav Stanić, reditelj Gojko Kastratović, istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov i istoričar Niko Martinović
118 pregleda 3 komentar(a)
Trinaestojulaska nagrada, Vojislav Stanić, Niko Martinović, Gojko Kastratović, Aleksandar Čilikov, Foto: Savo Prelević
Trinaestojulaska nagrada, Vojislav Stanić, Niko Martinović, Gojko Kastratović, Aleksandar Čilikov, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.07.2014. 14:25h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, uručujući najveće nacionalno priznanje Trinaestojulske nagrade, nazvao je besmrtnicima crnogorskog postojanja i stvaranja dobitnike slikara Vojislava Stanića, reditelja Gojka Kastratovića, istoričara umjetnosti Aleksandra Čilikova i istoričara Nika Martinovića.

Stanić je nagradu dobio za životno djelo, a priznanje je u njegovo ime primio sin Tomo.

“Pitao sam ga jutros basta li mu da danas dođe, kazao je: nemoj, pri kraju sam prvog vijeka svog života, pusti me da slikam", kazao je Krivokapić.

Govoreći o značaju 13. jula za Crnu Goru, on je kazao da "mi postojimo od kad je za zaiskrila ljubav prema Crnoj Gori, na Berlinskom kongresu 13. jula 1978. godine".

"I jedna je Crna Gora i ona traje bez prekida sa istom iskrom ljubavi trajanja posvećenosti i nepokolebljivosti. I to je 13. jul koji okuplja Crnu Goru kao što je okupio 13. jul 1941. godine, kada su Crnogorci bili prvi južnoslovenski narod koji je ustao protiv fašizma", poručio je Krivokapić.

Zahvaljujući se u ime dobitnika, Kastratović je rekao da se u Crnoj Gori "teško živjelo, a lako umiralo".

"Ali, na drugoj strani ovdje je sloboda bila na većoj cijeni od života. Crna Gora nikada nije imala spomenik neznanom junaku. Svi su njeni junaci bili znani i glasoviti heroji i danas služe kao primjer svojim pokoljenjima. Evo zašto ova nagrada ima za nas toliki značaj i nosi toliku radost", kazao je Kastratović.

Predsjednik žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade bio je Dragan K. Vukčević, a članovi Predrag Ivanović, Dragan Koprivica, Ilija Vujošević i Milenko Popović.

U ime žirija Koprivica je istakao da je to najveći crnogorski datum, simbol antifašizma i slobodarskih težnji našeg naroda.

"Žiri je tokom odlučivanja prepoznao i trajnu i istinsku privrženost tradicionalnim vrijednostima Crne Gore, kao aksiom pri nominovanju za ovako visoko priznanje", istakao je Koprivica.

Bonus video: