Vlada obećala da će rasteretiti prevoznike

Prevoznici su dan ranije najavili protest ispred zgarde Ministarstva finansija
0 komentar(a)
Autobuska stanica, Foto: Luka Zeković
Autobuska stanica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.07.2014. 18:52h

Ministarstvo finansija priprema poseban propis za definisanje postupka i uslova plaćanja akcize na gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo za industrijske i komercijalne svrhe.

Iz Ministarstva su, povodom negodovanja predstavnika drumskih prevoznika, kazali da su u toku aktivnosti na finalizaciji teksta propisa kako bi se, nakon usvajanja predloga izmjena i dopuna Zakona o akcizama, stvorile pravne pretpostavke za njegovu primjenu, prenosi MINA-bussines.

Drumski prevoznici apelovali su u utorak na Ministarstvo finansija da poštuje primjenu Zakona o akcizama, koji im garantuje povraćaj od 18 centi po litru, jer su njegovim nepoštovanjem dovedeni u lošu ekonomsku situaciju.

Predsjednik nevladine organizacije Put Ninoslav Kaluđerović kazao je da su problemi drumskih prevoznika nastali usljed ukidanja izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama, kojim je ukinuto i zakonsko pravo na povraćaj dijela akcize od 18 centi po litru.

On je rekao da crnogorski prevozni otežano posluju, da su potpuno nekonkurentni na međunarodnom transportnom tržištu, što ima negativne posljedice po privredu Crne Gore. Kaluđerović je dodao da će prevoznici koji se bave drumskim prevozom, ukoliko se ne počne primjenjivati član 52 Zakona o akcizama, biti primorani da povećaju cijenu karte i toče gorivo van granica Crne Gore, jer je jeftinije.

“Prevoznici, kojih u udruženju trenutno ima 12, zapošljavaju preko 300 ljudi, dijelom para koji se vraćao, plaćali su poreze i doprinose zaposlenima. Samim tim će doći do smanjenja broja zaposlenih”, rekao je Kaluđerović, najavljujući protest ispred Ministarstva finansija.

Zakonom su im, kako su kazali iz Ministarstva, data ovlašćenja da kroz donošenje posebnog propisa definišu postupak i uslove plaćanja akcize po nižoj cijeni, u oblastima prerađivačke industrije, prevozničke djelatnosti i drugim: Na ovaj način će se, kroz omogućavanje plaćanja akcize po nižoj cijeni, obezbijediti uslovi za fiskalno rasterećenje privrednika u navedenim oblastima i poboljšanje njihove konkurentnosti”.

Bonus video: