Spor Nikole Paluševića i EPCG oko navodnog duga: Tvrdi da je platio, ali dokaz nema

Palušević je kazao da je zbog duga EPCG pokrenula sudski postupak protiv njega
3 komentar(a)
Nikola Palušević, Foto: Vesko Belojević
Nikola Palušević, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.07.2014. 17:40h

Mještanin Vranića Nikola Palušević podnio je u utorak prijavu Tužilaštvu, nakon što mu je Elektroprivreda (EPCG) dan ranije isključila struju.

Palušević tvrdi da je ostao bez struje zbog "zastarjelog duga" od 731,35 eura, koji je "davno izmirio".

On, međutim, nema dokaz da je to učinio, jer je, kako je pojasnio, prije nekoliko godina predao priznanicu službi za reklamacije EPCG, kada je dostavio prigovor zbog navodnog duga.

Iz Službe za odnose sa javnošću EPCG su saopštili da se od potrošača prilikom reklamacije traži kopija priznanice, a ne original:

"Međutim, čak i ukoliko pretpostavimo da je potrošač predao originale, molimo ga da u prostorijama Snabdijevanja - Podgorica zatraži povraćaj, naravno, ukoliko naznači datum podnošenja reklamacije, jer nadležne službe pomenutu dokumentaciju arhiviraju i skladište...".

Istakli su da "izuzetno brzo reaguje na reklamacije ovog tipa, pa je slučaj nekorigovanog dugovanja iz 2008. koje je navodno nastalo kontinuiranim nerasknjižavanjem uplaćenih sredstava prilično neuobičajen".

Palušević je kazao da je zbog duga EPCG pokrenula sudski postupak protiv njega i da je ogorčen što nijesu sačekali presudu, nego su mu isključili struju.

On je istakao da je sa EPCG i ranije imao problema, navodeći da mu je iz FC "Snabdijevanje" ranije stizala opomena da će mu isključiti struju ukoliko ne izmiri navodno dugovanje od 1.204 eura.

Iz FC "Snabdijevanje" su mu, nakon prigovora, odgovorili da je opomena poslata iz Nikšića i da je "napravljena programska greška... jer je rađena u vrijeme implementacije novog programa za obračun i fakturisanje utrošene električne energije, te se nadaju da će uvažiti njihovo izvinjenje zbog tada napravljene greške".

EPCG: Sve je po zakonu

Palušević je ocijenio da je u Osnovnom sudu 2009. pružio dovoljno dokaza u svoju korist, s obzirom na to da više nije dobijao pozive za ročište.

Iz EPCG, međutim, tvrde da mogu odložiti isključenje ukoliko je sud izdao privremenu mjeru kojom se zabranjuje isključenje, odnosno nala že priključenje, što nije naloženo u Paluševićevom slučaju.

"EPCG ima pravo na isključenje, jer potrošač ima dug... Pomenuti potrošač sredinom 2008. počinje relativno redovno da izmiruje tekuće fakture, međutim, zanemaruje dug od 730 eura...”, saopšteno je iz EPCG.

Bonus video: