Završen spor: Zoran-Ćoćo Bećirović iz Beplera ide sa 40 miliona?

Lazurenko je tvrdio da je Bećirović 20 odsto akcija dobio zbog prijateljskih veza sa Milom Đukanovićem
572 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2014. 16:54h

Biznismen Zoran-Ćoćo Bećirović dobio je spor pred Apelacionim sudom u Londonu protiv doskorašnjeg partnera Igora Lazurenka.

Prema nezvaničnim informacijama, presuđeno je da mu na ime 26 odsto akcija u firmi “Beppler & Jacobson LTD”, koja gazduje hotelima "Avala" i "Bjanka", Lazurenko isplati 40 miliona eura.

Bećirović je prije dvije godine pokrenuo spor u Londonu protiv Lazurenka, a nakon žalbe Rusa presuđeno je u korist Bećirovića.

Bećirović je jedan od vlasnika kompanije “Caldero Trading Limited” sa Kipra, koja je jedan od akcionara “Beppler & Jacobson Ltd” iz Londona. Ova londonska kompanija je stopostotni osnivač crnogorske podružnice “Beppler & Jacobson Montenegro”.

Bećirović se i dalje u Centralnom registru Privrednog suda vodi kao izvršni direktor Beplera, dok je ovlašćeni zastupnik Marek Lorinc, bivši šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori.

Zvanično je u Upravi za nekretnine na londonsku firmu upisano vlasništvo nad “Avalom” i vilama, kao i zemljišnim kompleksom na kome su izgrađeni hotelski kapaciteti.

Bećirovićev advokat Branko Čolović nije juče mogao da govori o detaljima sudskog spora, niti šta predviđa presuda. O detaljima presude nijesu željeli ni da govore u kompaniji “Beppler & Jacobson Montenegro”, navodeći da će Bećirović biti isplaćen na osnovu akcija, koje ima njegova firma Caldero.

Lazurenko je pred sudom izjavio da je Bećirović 20 odsto akcija u kompaniji "Beppler&Jacobson", koja je kupila "Avalu", dobio zbog prijateljskih veza sa premijerom Milom Đukanovićem, još pet odsto zbog informacija koje je dobio od tadašnjeg direktora HTP “Budvanska rivijera" Iva Armenka u vezi privatizacije hotela "Avala".

Lazurenko je kazao i da je jednu zlatnu akciju Bećirović dobio nakon presude Vrhovnog suda Crne Gore da Savjet za privatizaciju mora potpisati ugovor sa njihovom kompanijom, iako je tada bila drugorangirana.

Armenko je dematovao te nadvode. Ana Kolarević, sestra premijera, koja je tada bila sutkinja, je donijela tu presudu.

Advokat: Sud je sve povjerovao Bećiroviću, a Lazurenku ništa

Spor Bećirovića sa ruskim partnerom nastao je nakon što je Lazurenko osporio da je Bećirovićeva firma “Caldero” investirala u rekonstrukciju i izgradnju “Avale” i “Bjanke”. Zato je Bećirović podnio tužbu.

“Tokom 2013, Visoki sud Engleske je usvojio tvrdnju 'Caldera' da je ulaganje sredstava u zajednički posao izvršeno putem unosa kapitala, a ne kao zajam. Sud je donio svoju odluku tako što je povjerovao svjedočenju Bećirovića, a nije povjerovao svjedočenju Lazurenka, koje je sudija opisao kao iznošenje tvrdnji 'prožetih nepoštenjem' i kao davanje 'predumišljeno neistinitog' iskaza pod zakletvom. Engleski Apelacioni sud je 8. jula odlučio da potvrdi presudu suda koji je sudio u prvom stepenu, uz napomenu da žalbu nije trebalo saslušati“, saopštio je advokat Čolović.

Galerija

Bonus video: