Sindikat UCG: Da nas isplate do 5. decembra, ili ćemo se prinudno naplatiti

Univerzitet Crne Gore samo radnicima koji su ga tužili duguje preko 633.000 eura
1 komentar(a)
Vukašin Zogović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vukašin Zogović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.07.2014. 16:48h

Sindikat Univeziteta Crne Gore i Upravni odbor državne visokoškolske ustanove počeće naredne sedmice pregovore o isplati duga od preko 633.000 eura, čime bi bila poštovana nedavna odluka Višeg suda.

Predsjednik UO Duško Bjelica nakon jučerašnje sjednice nije detaljnije govorio o stavovima sa kojima ga je upoznao predsjednik Sindikata Vukašin Zogović. On je saopštio da je Zogović učestvovao u radu Upravnog odbora, te da je dao određene sugestije o finansijskom planu za 2015. godinu: “Dogovorili smo se da naredne nedjelje napravimo zajednički sastanak, da vidimo koje zahtjeve ima sindikalna organizacija” Zogović je “Vijestima“ rekao da je Sindikat ponudio sporazum za isplatu dugovanja prema zaposlenima.

“Dan ranije smo jednoglasno odlučili da se rukovodstvu Univerziteta ostavi rok da najkasnije do 5. decembra isplati dugovanja zaposlenima koji su tužili UCG, odnosno da 572 radnika dobiju onolikio novca koliko stoji u presudi Višeg suda“, kazao je Zogović.

Zaposleni su tužili Univerzitet zbog neispunjavanja obaveza iz Kolektivnog ugovora i neisplaćivanja uvećanih zarada u periodu od 1. januara 2009. do 31. decembra 2012. godine.

“U slučaju da to ne bude isplaćeno do 5. decembra, prinudno ćemo se naplatiti, što bi značilo možda i blokadu računa Univerziteta CG“, objasnio je Zogović.

Prema njegovim riječima, Sindikat je ostavio mogućnost rukovodstvu Univerziteta da obezbijedi novac, ali i da eventualno zatraže reviziju postupka.

“Sporazumom još tražimo da UCG, zaključno sa istim datumom, napravi obračun dugovanja prema radnicima koji ga nijesu tužili, te da se taj postupak okonča pred Agencijom za mirno rješavanje sporova, kako UCG ponovo ne bi plaćao ogromne sudske troškove“, dodao je Zogović.

Sindikat je juče Upravni odbor Univerziteta upoznao i sa zahtjevom da pregovaraju o povećanju zarade.

“To je, takođe, bio stav svih članova Univerzitetskog odbora sindikata. Tokom naredne sedmice tražićemo početak pregovora za povećanje zarada, do kada ćemo odlučiti koji je to optimalni procenat. O tome ćemo razgovarati sa ministarstvima prosvjete i finansija“, rekao je Zogović.

On je opomenuo Upravni odbor da se nagomilao dug Univerziteta CG prema sindikatu zbog nepoštovanja odredbi Kolektivnog ugovora, pa očekuju da će kroz buduće pregovore biti dogovoreno i kako da se isplate ta dugovanja - za preventivni odmor i rekreaciju, te za sindikalni fond solidarnosti.

Bonus video: