Porto Montenegro: Vezovi jeftiniji nego u Hrvatskoj jer Crna Gora nije dio EU

Sve više jahti se smješta u Porto Montenegru zbog povoljnog poreskog i legislativnog okvira
2 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.07.2014. 16:40h

Činjenica da je Crna Gora van EU i da je naša Vlada usvojila niz fiskalnih olakšica za razvoj jahtinga, rezultirala je značajno boljom pozicijom na tržištu Porto Montenegro u Tivtu u odnosu na marine u okruženju, posebno one u Hrvatskoj.

Na to je u svom posljednjem saopštenju namijenjenom inostranim medijima ukazao menadžment Porto Montenegra, ističući da je taj nautički centar “na dobrom putu da dodatno osnaži svoju poziciju vodeće marine za megajahte na Jadranu“.

Do maja 2015. tivatska marina dupliraće svoj kapacitet i dovesti ga na ukupno 460 vezova za brodove od šest do 150 metara dužine “sa potencijalom za dodatno proširenje na ukupno 850 vezova”.

Iskorištenost kapaciteta Porto Montenegra porasla je 10 odsto u odnosu na lani, prvenstveno zbog nedavnih promjena fiskalne politike i zakonske regulative vezane za jahte u Hrvatskoj, što je uslijedilo nakon ulaska te države u EU.

“Sve više jahti se smješta kod nas zbog povoljnog crnogorskog poreskog i legislativnog okvira za jahting industriju. Povoljan poreski okvir koji je Crna Gora uvela omogućava brojne benefite privatnim kao i jahtama koje su u komercijalnom vlasništvu, uključujući i cijenu goriva oslobođenog carine i akciza. To vlasnicima jahti smanjuje troškove goriva i do 45 odsto u odnosu na druge evropske države. Nadalje, ovdje se naplaćuje snižena stopa PDV-a od sedam odsto na sve usluge i robe vezane za marine, porez na dobit je samo devet odsto, a svi oni koji dugoročno zakupljuju vez u Porto Montenegru mogu računati na povrat investicije i do 75 odsto ukoliko se odluče na podizdavanje tog veza, u vrijeme kada ga ne koriste“, stoji u materijalu kojim Porto Montenegro stranim medijima objašnjava svoje tržišne prednosti.

“Vlasnici koji su se opredijelili da svoje jahte registruju u Hrvatskoj sada plaćaju carinu i PDV definisane sporazumom o Evropskoj carinskoj uniji, po stopi od 25 odsto, u odnosu na svoj prethodni status oslobođen od taksi i poreza. Preko granice, ovdje u Crnoj Gori, brodovi koji viju zastave država EU ne moraju imati dozvole za čarter niti za ukrcaj klijenata, ali će u slučaju ukrcaja gostiju u Hrvatskoj platiti PDV od 13 odsto”, ukazuje uprava PM.

Nakon EU jahte u Hrvatskoj moraju viti hrvatsku zastavu

Kompanija Pitera Manka je stranim medijima poručila da oni svojim klijentima nude poseban rental-pul u kome svi koji kupe stan u Porto Montenegru, isti mogu izdavati u vrijeme kada ga ne koriste:

“Kao narastajuća destinacija za superjahte, Porto Montenegro je istovremeno i prva luksuzna marina koja nudi po mjeri klijenta pravljene aranžmane za kratkoročni i dugoročni zakup vezova na period i do 30 godina, a nudi se ukupno 250 vezova za brodove dužine od 12 do 150 metara“. U PM naglašavaju da je, od kada je ušla u EU, Hrvatska natjerala sve vlasnike jahti pod stranim zastavama, koje su do tada bile bazirane u njihovim marinama, da te brodove oficijelno uvezu i preregistruju pod hrvatsku zastavu, ili da ih uklone u neku od marina van EU.

Bonus video: