Inovacije za inspirativnu nastavu i učenje

Događaj „Aktivni razgovori“ u Podgorici, kao i ostali koje UNICEF organizuje širom svijeta, emitovaće se uživo na inovativnom web portalu
0 komentar(a)
Aktivni razgovori, Foto: Unicef
Aktivni razgovori, Foto: Unicef
Ažurirano: 09.07.2014. 11:53h

UNICEF sjutra organizuje "Aktivne razgovore", konferenciju o inovativnim pristupima nastavi za bolje učenje, čime se Crna Gora pridružuje obilježavanju 25. rođendana Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta.

UNICEF je tim povodom 2014. proglasio godinom inovacija za jednakost, da bi se pažnja u svijetu usmjerila na predstavljanje i razvoj inovativnih rješenja za dobrobit djece. Tokom godine će biti organizovan niz "Aktivnih razgovora", čime se žele okupiti ljudi iz svih sfera društva da razmijene mišljenja i predlože promjene kroz koje će se na djelotvorniji način pružiti podrška najranjivijoj i najmarginalizovanoj djeci.

Na podgoričkoj konferenciji govoriće Konrad Volfram, Srđan Kadić, Džejms Artur, Srđan Vukčević, Dubravka Drakić, Nikolina Arapović i Nikola Rašović.

Konrad Volfram je osnivač Matematike zasnovane na kompjuterima i on će govoriti o tome zašto je potebna suštinska promjena širom svijeta kako bi predmet matematika bio zasnovan na kompjuterima. Takođe, Volfram će opisati projekat koji je osnovao kako bi predavao ovaj novi kurikulum.

Srđan Kadić, profesor sa Prirodnomatematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore će govoriti o platformi koja omogućava izradu online obrazovnih igara. U pitanju je sredstvo za učenje koje čini učenje lakšim, oslobođenim stresa, a unapređuje i samopoštovanje učenika i motivaciju za istraživanje.

Profesor Džejms Artur, rukovodilac Fakulteta za pedagogiju Univerziteta u Birmingemu i direktor Džubili centra za karakter i vrline - govoriće o jačanju karaktera, vrijednosti i vrlina kroz obrazovanje.

Srđan Vukčević, direktor “Blue Coach”, govoriće o programu “Pametni koraci” koji ima za cilj da izgradi odnos između porodica, zaposlenih u obrazovanju i zajednica kako bi se istovremeno podžao socijalni i emotivni razvoj djece i njihov dobar uspjeh u školi.

Dubravka Drakić sa Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju će govoriti o izradi prvih osnovnoškolskih udžbenika u Daisy formatu u Crnoj Gori za inkluzivno obrazovanje učenika sa oštećenjima vida. Promjene koje knjige u tom formatu uvode u životima djece sa oštećenjem vida opisaće Nikolina Arapović, učenica sa oštećenjem vida.

Mladi inovator Nikola Rašović, šesnaestogodišnji učenik, predstaviće svoj niskobužetni prototip sistema koji omogućava ljudima koji ne mogu da pomjeraju ruke i noge da kontrolišu očima bilo koji uređaj poput pametnog telefona, tableta i lap top računara.

Događaj „Aktivni razgovori“ u Podgorici, kao i ostali koje UNICEF organizuje širom svijeta, emitovaće se uživo na inovativnom web portalu.

Moderator događaja je Vladimir Vulić, konsultant za menadžment i socijalne medije.

Bonus video: