U luku Kotor stiže megakruzer vrijedan 360 miliona eura

Brod od 99.526 tona, dugača 293 i širok 36 metara, u zaliv će uvesti pilot, kapetan duge plovidbe Tihomir Andrić
3 komentar(a)
Mien Schiff 3 megakruzer, Foto: Neven Jerković/www.shipspotting.com
Mien Schiff 3 megakruzer, Foto: Neven Jerković/www.shipspotting.com
Ažurirano: 08.07.2014. 16:32h

Još jedna nautička premijera dogodiće se sjutra u zalivu Boke Kotorske – u jutarnjim satima u luku Kotor će prvi put uploviti potpuno novi megakruzer "Mein Schiff 3" njemačke kompanije "TUI Cruises" iz Hamburga.

"Mien Schiff 3" vlasniku je isporučen 22. maja iz brodogradilišta "STX Finland" u gradu Turku u Finskoj, a na svoje prvo komercijalno putovanje ovaj 360 miliona eura vrijedan brod je krenuo 13. juna iz Hamburga za Palma de Majorku i dalje po Mediteranu.

Novi megakruzer njemačkog brodara "TUI Cruises" prvi put danas je uplovio u Dubrovnik, odakle će sjutra u ranim jutarnjim satima stići u Boku Kotorsku.

Brod od 99.526 tona, dugača 293 i širok 36 metara, u zaliv će uvesti pilot, kapetan duge plovidbe Tihomir Andrić.

"Mein Schiff 3" kapaciteta je 2.500 putnika i 1.000 članova posade, a brod je karakterističan po visokim standardima zaštite životne sredine koji su primijenjeni u njegovoj konstrukciji i opremanju.

Naime, dizel-električni pogonski sistem ovog megakruzera, ukupne snage preko 38.000 konja, ima posebne sisteme za prečišćavanje izduvnih gasova koji mu omogućavaju čak do 30 odsto nižu emisiju štetnih sadržaja u atmosferu u poređenju sa putničkim brodovima iste ili slične veličine.

"Mein Schiff 3" ima 1.253 putničke kabine, 11 restorana i bistroa, te još 12 barova i manjih kafića, kao i preko 1.700 kvadrata površine raznih sportskih i terena za rekreaciju, veliki šoping centar, SPA centar, bazene...

Ovaj novi njemački megakruzer koji plovi pod zastavom Malte, u Kotor će ove sezone imati ukupno sedam dolazaka, uplovljavajući svake druge srijede, do 15. oktobra.

U Finskoj se inače, već gradi njegov blizanac, brod "Mein Schiff 4" koji će biti porinut u septembru ove, a dovršen i pušten u komercijalnu upotrebu u prvoj polovini 2015 godine.

Bonus video: