HRA: Mediji neuravnoteženo izvještavali o puštanju Branka Đurović iz pritvora

Iz te organizacije podsjećaju da pritvor nije kazna prije suđenja, već izuzetno ograničenje ljudskog prava na fizičku slobodu
0 komentar(a)
Branko Đurović, Foto: Ivan Petrušić
Branko Đurović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 08.07.2014. 12:17h

Akcija za ljudska prava ocjenila je da mediji nisu uravnoteženo informisali javnost o odluci sudije Višeg suda u Podgorici, Miroslava Bašovića, da ne odredi pritvor osobi osumnjičenoj da je izvršila krivično djelo teško ubistvo Branku Đuroviću Čiči.

"HRA uočava da izvještavanje o ovoj odluci sudije nije uravnoteženo informisalo javnost, jer nije predstavilo sve razloge koji su sudiju naveli da donese takvu odluku. Mediji nijesu citirali odluku koju je donio sudija Bašović, niti je prenijet stav portparola Višeg suda u Podgorici u kome radi sudija Bašović o toj odluci.

Uočavamo i da u izvještavanju medija, kod nekih više, kod drugih manje, provijava neraspoloženje zbog toga što čovjek, za koga se osnovano sumnja daje izvršio ubistvo, i koji je, kako se izvještava, ubistvo i priznao, nije odmah zatvoren, već mu je omogućeno da se brani sa slobode.”, navodi se u saopštenj HRA.

Iz te organizacije podsjećaju da pritvor nije kazna prije suđenja, već izuzetno ograničenje ljudskog prava na fizičku slobodu onda kada se osnovano procijeni da je osumnjičenog neophodno zatvoriti da bi se krivični postupak nesmetano sproveo.

“Obavezni pritvor, koji bi se obavezno odredio zbog visine zaprijećene kazne za djelo za koje je osoba osumnjičena, protivan je međunarodnim standardima ljudskih prava koji obavezuju Crnu Goru i kao takav je davno izbačen iz zakona Crne Gore”, naglašavaju iz HRA.

"Posebno je dirljiv stav brata pokojne žrtve teškog zločina, Mladena Šekarića, koji je, kako je danas izvijestio Dan, odbio da komentariše odluku sudije dok se do detalja sa njom ne upozna. Svi mediji bi trebalo da slijede njegov primjer”, zaključuju u HRA,

Nikšićanin Branko Đurović, koji je osumnjičen da je u četvrtak, 3. jula, sa pet hitaca ubio nevjenčanu suprugu Tanju Šekarić, juče je pušten da se brani sa slobode.

Bonus video: