Đukanović: Obrazovanje je ključ progresa društva

On je podsjetio da se Crna Gora priključila prošle godine u Istanbulu zajedničkom pozivu UNICEF-a i država regiona na djelovanje sa ciljem jednakosti u obrazovanju
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2014. 18:13h

Dinamičan ekonomski i demokratski razvoj Crne Gore zahtijeva nove pristupe u procesu obrazovanja, ocijenio je premijer Milo Đukanović, naodeći da je ulaganje u tu oblast najbolja investicija za budućnost.

Međunarodna konferencija Kvalitetno obrazovanje za bolje škole, bolja učenička postignuća i bolju budućnost, čiji je cilj da otvori javnu debatu o najboljim načinima da se ubrza reforma obrazovnog sistema, počela je danas u Podgorici.

Đukanović je na otvaranju konferencije kazao da je obrazovanja jedno od ključnih pitanja svih društava.

On je podsjetio da se Crna Gora priključila prošle godine u Istanbulu zajedničkom pozivu UNICEF-a i država regiona na djelovanje sa ciljem jednakosti u obrazovanju.

“Crna Gora je snažno opredijeljena da kroz proces reformi razvija obrazovni sistem i da ga usklađuje u skladu sa savremenim potrebama. To je ključ progresa našeg društva. Mi smo svjesni da budućnost Crnas Gore umnogom zavisi od kvaliteta obrazovanja naših građana, zato je razumljivo da je to pitanje u stalnom fokusu rada Vlade”, rekao je Đukanović.

On je naveo da se moraju stvarati pretpostavke da građani u bliskoj budućnost posjeduju sva ona znjanja i kompetencije koje će ih činiti konkurentim građaninom Evrope i svijeta.

TV Vijesti, Nemanja Živaljević

Đukanović je kazao da je država proteklih godina sprovela brojne aktivnosti na unaprjeđenju obrazovnog sistema, navodeći ulaganja u infrastrukturu, da su mnogi objekti renovirani a novi otvoreni, kao i da je unaprijeđena ponuda na svim stepenima obrazovanja.

“Cilj nam je da svako dijete dobije šansu da na optimalan način razvija svoje mogućnosti.

Dinamičan ekonomski i demokratski razvoj Crne Gore zahtijevaju nove pristupe u procesu obrazovanja”, rekao je on.

Prema riječima Đukanovića, djeca i mladi treba da nauče kako da žive sa drugima i drugačijima, da razvijaju povjerenje, saradnju i miroljubivost, da razumiju i usvajaju nova znanja, i da budu otvoreni za nove, konstruktivne ideje.

On je ukazao da je bitno da mladi da njeguju preduzetnički duh koji ljudima obezbjeđuje veću sigurnost i samostalnost.

“Zato nam treba obrazovni sistem sposoban da pripremi nove generacije za uspješan život u zahtjevnom društvu sjutrašnjice. U posljednje vrijeme dosta radimo na planu usklađivanja obrazovanja sa kretanjima na tržištu rada. Nema održivog razvoja bez snažne povezanosti sa obrazovanjem”, poručio je Đukanović.

On je kazao da su Vlada i Ministarstvo prosvjete odlučni u namjeri da obezbijede sve bolje uslove za obrazovanje na svim nivoima.

“Svjesni smo da je ulaganje u ovu oblast najbolja investicija za budućnost. Kao što će se i naša današnja posvećenost obrazovanju, ogledati u budućnosti naše zemlje. Obrazovanje zauzima jednu od ključnih oblasti održivih ciljeva razvoja u procesu razmatranja i definisanja razvojnog okvira za period nakon 2015. godine”, rekao je Đukanović.

On je dodao da kvalitetan obrazovni sistem vodi demokratizaciji, većem ekonomskom razvoju zemlje i bržem prihvatanju evropskih standarda i vrijednosti.

“Spremnost Crne Gore za ulazak u Evropsku uniju zavisi, prije svega, od adekvatnih ljudskih resursa i sposobnosti građana da odgovore na zahtjeve koji nam se postavljaju. Čvrsto vjerujem da Crna Gora ima potencijale da stvara ličnosti koje će lakše nalaziti posao, biti samopouzdaniji, sve više oslonjeni na svoje sposobnosti”, zaključio je Đukanović.

Šef predstavništva UNICEF-a Bendžamin Perks rekao je da će se na konferenciji razgovarati o tome na koji način se mogu ubrzati reforme obrazovanja u Crnoj Gori, kako bi se postarali da djeca raspolažu vještinama 21. vijeka.

“Sa ciljem da se osigura da, bez obzira da li se neko dijete nalazi u Rožajama, Rogamima ili Risnu i bez obzira na finansijsko stanje porodice, kvalitet učenja bude jednak i mjeren jednakim standardima”, rekao je on.

Perks je kazao da se intelektualni razvoj djece može osigurati jedino ukoliko se sa obrazovanjem počne u ranoj dobi, kada je mozak najaktivniji.

“Čak i najzagriženiji zagovornik slobodnog tržišta sada priznaje da ulaganje države u obrazovanje u ranoj dobi donosi više nego bilo koja druga državna investicija”, ukazao je on.

Prema riječima Perksa, u Crnoj Gori danas, vjerovatnoća da obrazovanje u ranoj dobi bude pruženo siromašnom ili djetetu sa sjevera uzrasta 3- 6 godina deset puta je manja nego kada je riječ o djetetu iz bogatije porodice ili sa juga zemlje.

On je kazao das u zbog toga Ministarstvo prosvjete i UNICEF sarađivali na pripremi dokumenta kojim se predlaže drastično povećanje obuhvaćenosti djece predškolskim obrazovanjem.

Perks je dodao da je cilj da se sa 40 odsto u ovoj godini obuhvaćenost predškolskim obrazovanjem djece od tri do šest godina do 2020. godine poveća na 95 odsto. “To možemo postići i vjerujemo da bi trebalo da to realizujemo”.

On je kazao da je bitno kod djece graditi crte karaktera- radoznalost, optimizam, motivaciju, integritet i istrajnost - koje će im pomoći da savladaju vještine 21. vijeka i unaprijede kognitivne i nekognitivne rezultate.

Perks je podsjetio da uspješni obrazovni sistemi ne promovišu učenje činjenica napamet, već kreativno i naučno razmišljanje i primjenu ideja, razmjenu argumenata, kritičku analizu i zaključivanje, u skladu sa potencijalom djeteta za učenje.

“Ako želimo da i obrazovni sistemi i djeca napreduju, moramo tražiti i od Skupštine, civilnog društva, medija i intelektualaca da podignu nivo javne debate na naučno utemeljenu raspravu u toku sa posljednim saznanjima iz svijeta”, zaključio je on.

Iz Unicefa je saopšteno da je cilj trodnevne konferencije da se otvori javna debata o najboljim načinima da se ubrza reforma obrazovnog sistema u tri ključne oblasti.

To su, kako je precizirano, povećanje broja djece koja pohađaju predškolsko obrazovanje, unapređenje sistema za obezbjeđenje kvaliteta obrazovanja i uvođenje inovativnih pristupa nastavi i učenju.

Galerija

Bonus video: