Crnogorskim pomorcima nove povoljnosti za posao

Mogućnost zasnivanja radnog odnosa na brodovima pod zastavom Svetog Vincenta i Grenadina
3841 pregleda 3 komentar(a)
Brod "Kotor" kompanije Dabinović
Brod "Kotor" kompanije Dabinović
Ažurirano: 18.02.2019. 08:47h

Vlada je na sjednici u četvrtak dala saglasnost ministrru pomorstva Osmanu Nurkoviću da potpiše Sporazum o međusobnom priznavanju obuka i sertifikacije pomoraca sa pomorskom administracijom Svetiog Vincenta i Grenadina.

To je od izuzetnog značaja za crnogorske pomorce jer Sveti Vincent i Grenadini – mala ostrvska država u Karipskom moru važi za jednu od najvećih tzv. zastava pogodnosti pod kojima svjetski brodari registruju svoja plovila. Trenutno je zaasava Svetog Vinceta i Grenadna na 20 mjestu u svijetu po veličini trgovačke flote koja je vije. Pored ostalih, pod ovom zastavom plove i četiri tzv. handy size broda za prevoz rasutog tereta – „Kotor“, „Dobrota“, „Ljuta“ i „Kamenari“, jedine veće privatne bokeljske btrodarske kompanije – firme Dabinović iz Monaka, a koja zapošljava isključivo naše pomorce.

„Potpisivanje Sporazuma o prepoznavanju obuka i sertifikaciji pomoraca za službu na plovnim objektima registrovanim u Svetom Vinsentu i Grenadinima, između Pomorske uprave Svetog Vinsenta i Grenadina u ime Vlade Sv. Vinsenta i Grenadina i Ministarstva saobraćaja i pomorstva u ime Vlade Crne Gore, znači da će naši pomorci moći bez ikakvih problema da zasnuju radni odnos na brodovima koji plove pod zastavom Sv. Vinsenta i Grenadina, jer se Sporazumom potvđuje da su uvjerenja koja pomorcima izdaje Crna Gora i Sv. Vinsent i Grenadini potpuno u skladu sa mešunarodnom STCW Konvencijom", saopšteno je iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja uz napomenu da je slične sporazume MSP već potpisalo sa pomorskim administracijama Portugala, Norveške, Antigve i Barbude, Hong Konga, Bahamima i Japanom, a u pripremi je i takav sporazum sa Grčkom koja je takođe jedna od svjestkih pomiorskih velesila po broju trgovačlih brodova koji viju njenu zastavu.

Zanimljivo je međutim, to što je pomorsku zastavu i registar male karipske ostrvske državice Sent Vincent i Grenadini, svojevremeno bukvalno izmislio jedan naš čovjek – pomorski preduzetnik i brodovlasnik, osnivač kompanije Dabinović iz Monaka, pokojni Božo A. Dabinović iz Dobrote kod Kotora. Samo godinu nakon sticanja nezavisnosti od Velike Britanije, Sent Vincent je 1980. posto član Međunarodne pomorske organizacije IMO, a Božo Dabinović je kao povjerenik za pomorske poslove (u praksi ministar pomorstva te države), maksimalno iskoristio svoje dobre poslovne veze iz svijeta pomorstva, privlačeći pod novu i jeftinu zastavu Svetog Vincenta sve veći broj trgovačkih brodova i udarajući temelje nečemu što je danas jedna od po brojnosti flote, najjačih pomorskih zastava svijeta.

Članovi porodice Dabinović iz Švajcarske, Monaka i Argentine i danas su vrlo uticajni i aktivni su kao zvaničnici pomorske administracije Svetog Vincenta i Grenadina.

Bonus video: