Inicijativa za otvaranje dječje hematoonkologije u Crnoj Gori

Doktor Maja Kavarić kazala je da od 150 hiljada djece u Crnoj Gori prosječno od hematoonkoloških bolesti oboli oko 20 nove, na godišnjem nivou
65 pregleda 0 komentar(a)
Klinički centar, bolnica, KBC, Foto: Vesko Belojević
Klinički centar, bolnica, KBC, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 07.07.2014. 17:28h

U Crnoj Gori godišnje prosječno oboli oko 20 djece od hematoonkoloških bolesti a Ministarstvo zdravlja podržava inicijativu za otvoranjem dječje hematoonkologije, poručeno je na okruglom stolu u Podgorici.

Na okruglom stolu, koje je organizovalo udruženje roditelja djece oboljele od dječjeg kancera, Feniks razmatrani su svi gorući problemi koji koče pristupe otvaranju dječje hematoonkologije u Crnoj Gori.

Doktor Maja Kavarić kazala je da od 150 hiljada djece u Crnoj Gori prosječno od hematoonkoloških bolesti oboli oko 20 nove, na godišnjem nivou.

"Da bi se jedno ovakvo odjeljenje otvorilo, trebalo bi da imamo minimum 30 oboljele djece. Takvi bolesnici nijesu izolovani već imamo određeni broj kreveta . Problem je inicijalna dijagnostika", pojasnila je Kavarić.

Kako je precizirala inicijalna dijagnostika je kompleksna stvar.

"Treba se prostorno odvojiti pa da počnemo s radom. Najviše djece se liječi u Beogradu i imamo odličnu saradnju sa Institutom za majku i dijete. Nakon obavljanja dijagnostike na primjer u Beogradu, dijete bi moglo krenuti sa liječenjem u Podgorici“, navela je ona.

Direktorica Instituta za bolesti djece, Danojla Dakić saopštilaje da postoji prostorni kapacitet.

"Osim neonatologije, ostali kapaciteti su popunjeni do 70 odsto. Mi imamo prostora i pružićemo punu podršku. Plan je da se hematologija odvoji a IBD može da pruži svu podršku za posebno odjelenlje hematologije", zaključila je Dakić.

Pomoćnik misnistra zdravlja, Mensud Grbović, rekao je da taj resor podržava inicijativu, samo treba naći modalitet.

"Problematika je u drugom segmentu: sestre, doktori, laboranti. Danas, na našu nesreću djeca obolijevaju sve više. I oni imaju pravo na svaki vid zdravstvene zaštite i to najbolje i sveobuhvatne", rekao je Grbović.

Stručni saradnik iz Beograda, pedijatar-hematolog Dragomir Đokić rekao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što je pozvan i da mu je drago da su se odazvali iz svih institucija i da ova inicijativa ima podršku Ministarstva zdravlja.

"Svaki vid obuke je na raspolaganju i svaki vid saradnje. I što se tiče dijagnostike, mi ćemo vas podržati. Uvijek možemo da dijagnostikujemo a da pacijent se vrati i otpočne sa liječenjem. Djeca koja se liječe od malignih bolesti iziskuju posebne uslove", ukazao je Đokić.

Kako je kazao, na žalost djeca dolaze kada bolest dođe do četvrtog stadijuma.

"Neuroblastom ako se dijagnostikuje u prvoj godini života, veća je mogućnost izliječenja. Ultrazvuk abdomena—dva puta godišnje. U prvoj godini jednom i u drugoj godini jednom. Manje sredstava treba izdvojiti za dijagnostiku nego što samo jedno liječenje tog deteta košta", istakao je Đokić.

Projekat je podržao Fond za aktivno građanstvo FAKT, a finansirala je EU.

Bonus video: