Vuković: Da nije bilo reakcije sa strane, bojim se da bi pravosuđe slušalo sugestije Informera

"Ovo meni liči na zabranu distribuiranja pokvarene hrane koja je već kupljena i pojedena", rekao je Vuković agenciji MINA
0 komentar(a)
protest, Informer, Foto: Savo Prelević
protest, Informer, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.07.2014. 11:34h

Odluka o zabrani distribucije objavljenog spornog sadržaja u Informeru nema ni pravnu ni bilo kakvu drugu snagu da medije i novinare odvrati od grubih kršenja profesionalnih standarda i etike i usmjeri ih na put društveno odgovornog djelanja, smatra novinar Dragoljub Vuković.

Osnovni sud u Podgorici u srijedu je donio rješenje kojim se trajno zabranjuje distribucija objavljenog programskog sadržaja u Informeru od 14,16, 17, 18, 19, 20, 21, 23, 24. i 25. juna ove godine.

"Šteta je već učinjena i sudska odluka ne može ništa vratiti u stanje prije objavljivanja problematičnih tekstova u Informeru. Ovo meni liči na zabranu distribuiranja pokvarene hrane koja je već kupljena i pojedena", rekao je Vuković agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, takva sudska odluka nema ni pravnu ni bilo kakvu drugu snagu da medije i novinare odvrati od grubih kršenja profesionalnih standarda i etike i usmjeri ih na put društveno odgovornog djelanja.

Vuković je naveo da takva odluka samo dodatno otkriva mračne strane crnogorske savremenosti u kojoj obitavaju nekažnjeno mnoge vrste gadosti.

"Da nije bilo reakcije stranog faktora, bojim se da bi crnogorsko pravosuđe počelo postupati po sugestijama Informera, koje su prihvatili i neki drugi mediji i partija na vlasti – utvrđivanje identiteta žrtve. Reakcija sa strane je, moj je utisak, pokvarila takav scenario", ocijenio je on.

Vuković smatra da je taj slučaj pokazao koliko crnogorskom društvu, a prvenstveno crnogorskoj medijskoj i novinarskoj zajednici nedostaju autoritativna i kredibilna strukovna udruženja.

On je saglasan sa ocjenama da bi trebalo mijenjati zakonsku regulativu u oblasti medija.

"Naravno da treba mijenjati zakon, ako praksa pokaže da važećim nijesu na odgovarajući način zaštićena ljudska prava i slobode, ali se bojim da ovdje nije samo problem u nedovoljno dobrim zakonima, nego u tome da imamo razne vrste nekontrolisanih moći u društvu koje djeluju ne obazirući se ni na zakone, ni na dobre običaje, niti na etička načela", zaključio je Vuković.

Bonus video: