Članica Savjeta RTCG podnijela krivičnu prijavu protiv poslanica

Ona je podnijela prijave Marte Šćepanović, Azre Jasavić, Goranke Vučinić, Ljiljane Miljanić, Mirjane Marović i Alme Jašarović
2 komentar(a)
Slavica Striković, Foto: Zoran Đurić
Slavica Striković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.07.2014. 09:59h

Članica Savjeta Radio Televizije Crne Gore, Slavica Striković, podnijela je krivičnu prijavu protiv članica Radne grupe skupštinskog Administrativnog odbora, koja se bavila pregledom pristigle dokumentacije na Javni poziv za predlaganje kandidata za članove Savjeta te medijske kuće.

Ona je podnijela prijave protiv članica Radne grupe Marte Šćepanović, Azre Jasavić, Goranke Vučinić, Ljiljane Miljanić, Mirjane Marović i Alme Jašarović.

"One su utvrđivanjem takozvane metodologije pregleda dokumentacije grubo prekršile niz zakonskih odredbi. Prvo pitanje koje se nameće, ukoliko nije izmijenjena nijedna zakonska odredba koja se tiče ovog Javnog poziva u odnosu na 2009, čemu utvrđivanje nove metodologije? I istovremeno, da li su mimo zakona imenovani članovi Savjeta u mandatu 2009- 2014. jer tada nije primijenjena ista metodologija?!, pitala je Striković.

Ona nije reizabrana za člana Savjeta RTCG.

Kako je kazala, predstavnici više nevladinih organizacija su se danima bavili detaljnom analizom liste kandidata, kao i pregledom dokumentacije svih kandidata i utvrdili da je na najgrublji način uputila poslanike da prekrše članove Zakona o javnim radio difuznim servisima i Zakona o računovodstvu i reviziji.

"Na listi potpunih predloga za Milana Radovića iz Građanske alijanse nalazi se ista organizacija dva puta (fAKT), na listi potpunih predloga za Milana Radovića nalazi se organizacija koja je morala biti brisana sa spiska jer je učestvovala u predlaganju kandidata u tri kategorije ovlašćenih predlagača (Inicijativa mladih za ljudska prava)", navela je Striković.

Ona je dodala da na listi potpunih predloga za Milana Radovića nalaze se četiri organizacije koje nemaju potpunu dokumentaciju.

"Na listi potpunih predloga za Slavicu Striković brisano je 95 organizacija sa potpunom dokumentacijom, na listi potpunih predloga za Gorana Đurovića brisane su 103 organizacije sa potpunom dokumentacijom, na listi potpunih predloga za Slavicu Striković nalazi se šest organizacija koje su identičnu dokumentaciju predale i za Gorana Đurovića, ali ih nema na njegovoj listi", navela je Striković.

Kako je kazala, navedene nezakonitosti prepoznali su i predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori i ambasadorka misije OSCE u Crnoj Gori i pisanim putem se obratili predsjedniku Skupštine Crne Gore da utiče na preispitivanje očiglednih nedostataka ali, dodala je, to nije pomoglo.

Bonus video: