Mihailo: Pobijediće pravda, da naša crkva preuzme duhovne kompetencije

O istorijskoj i pravnoj konotaciji govorio je istoričar Novak Adžić
107 pregleda 267 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2014. 20:41h

"Istraživanje javnog mnijenja pokazuje da se 30 odsto vjerujućih građana se oslanja na Crnogorsku pravoslavnu crkvu, zato poručujemo na dan našeg svetitelja, Ivana Crnojevića , državnoj administraciji da je sazrelo vrijeme da se konačno riješi pitanje CPC", kazao je na Cetinju mitropolit CPC Mihailo.

Poglavar CPC govorio je na Ljetnjoj pozornici gdje je održan "Opštecrnogorski narodni zbor", na kojem je jendoglasno usvojena Rezolucija kojom se od nadležnih državnih organa traži "poništenje odluka nelegalne Podgoričke skupštine 1918. godine i svih akata proisteklih iz nje".

"Pobijediće pravda i Sveto jevanđelje, da se Crnogorsko crkveno pitanje pravedno riješi, da naša crkva preuzme duhovne kompetencije , iako su protiv nje djelovi državne administracije, opozicije, Beogradske patrijaršije i država Srbija", poručio je Mihailo.

On je kazao da su u posljednjih 20 godina, crnogorske vlasti nezakonito upisale 12 kvadratnih kilometara crkvenog zemljišta i 600 crkava i manastira u vlasništvo srpskoj crkvi.

"Ujedno SPC se zalaže da se na njeno ime upiše ukupno 50 kvadratnih kilometara crkvenog zemljišta, oduzetog nakon Drugog svjetskog rata, crnogorskim crkvama i manastirima kao pojedinačnim pravnim licima", kazao je Mihailo.

O istorijskoj i pravnoj konotaciji govorio je istoričar Novak Adžić. On je prisutnim građanima objasnio zašto treba poništiti odluke Podgoričke skupštine, kao i Dekret Regenta Aleksnadra iz 1920.

"Te odluke treba poništiti zato što su posljedice i jednog i drugog akta i danas na snazi u punom kapacitetu. Podjsećam vas da pravno i faktički ničim nijesu ukinute , anulirane, poništene ili sanirane,posebno kada se to tiče višedecenijskog crkveno pravnog ustrojstva Srpske crkve u Crnoj Gori, i kontinuirane diskriminacije koja se sprovodi od obnavljanja 1993. nad CPC", kazao je Adžić.

On je kazao da mu nije poznato “da u svijetu postoji primjer da se istorija, kultura, tradicija, željela negirati, falsifikovati,lažirati, zatrijeti, kao što je to primijenjeno na državu Crnu Goru i CPC.

O problemu povraćaja imovine CPC, govorio je Slobodan Jovanović. On smatra da je to problem koji Crnogorci moraju sami rješavati, a ne ostavljati drugima.

Jovanović je poručio "da u ovaj problem ne treba ulaziti sa mržnjom, i da ga ne mogu rješavati usijane glave, već crnogorska intelektualna svijest".

Galerija

Bonus video: