Profesor Časlav Pejović novi član Međunarodne akademije za komparativno pravo

"Mislim da će moj izbor imati značaj i za Crnu Goru," rekao je bivši profesor Pravnog fakulteta
127 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2014. 16:19h

Nekadašnji profesor podgoričkog Pravnog fakulteta Časlav Pejović nedavno je postao član Međunarodne akademije za komparativno pravo.

Radi se o međunarodnoj organizaciji koja okuplja pravne stručnjake iz cijelog svijeta.

“Za mene je ovo veliko priznanje. Na neki način odato je priznanje mom dosadašnjem radu. Mislim da će moj izbor imati određeni značaj i za Crnu Goru, jer ću, koliko mi je poznato, biti prvi član iz naše zemlje i time je predstavljati u akademiji”, kazao je Pejović za “Vijesti”.

Akademija, objašnjava Pejović, organizuje velike konferencije svake četiri godine.

“A moje prvo učešće će biti na konferenciji koja se održava od 20. do 26. jula u Beču. Ova konferencija će biti pod patronatom predsjednika Austrije Hajnca Fišera, što govori o ugledu koji ima ova akademija”, kazao je profesor Pejović.

On napominje da je nedavno stiglo i najveće priznanje njegovom radu.

“Ser Roj Gud mi je ponudio da budem jedan od autora knjige Međunarodno komercijalno pravo, čiji su autori on i Herbert Kronk. Gud je profesor na Oksfordu i smatra se vodećim engleskim autoritetom u oblasti trgovačkog prava. Manje je zvučno, ali za mene je posebno značajna nedavna nominacija za člana predsjedništva Japanskog udruženja za pomorsko pravo. Izbor bi trebalo da bude početkom oktobra, a ja sam, inače, jedini stranac u tom udruženju”, dodao je Pejović.

Profesor Časlav Pejović je 1997. godine bio profesor Pravnog fakulteta u Podgorici. Od tada je redovni profesor na jednom od vodećih Univerziteta u Japanu - Kyushu univerzitetu.

Bonus video: