GA pisala Konjeviću: Radnicima koji ne primaju platu omogućiti mirna okupljanja

"Pravo na mirno okupljanje je suštinsko pravo u demokratiji, ono je javni interes i kao takvo je prepoznato našim Ustavom"
0 komentar(a)
Milan Radović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milan Radović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.07.2014. 16:00h

Obaveza Crne Gore je da radnicima koji ne primaju plate omogući mirna okupljanja, čak i da ih na to ohrabri, poručili su predstavnici Građanske alijanse.

Milan Radović iz Građanske alijanse uputio je ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću otvoreno pismo povodom odgovora Ministarstva unutrašnjih poslova na rješenje Ustavnog suda o pokretanju postupka ocjene ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o javnim okupljanjima

Radović je kazao da mu je, čitajući odgovor Konjevića na Rješenje Ustavnog suda o pokretanju postupka za ocjenu odredaba članova 10, 11 i 26 Zakona o javnim okupljanjima, jasno jedino ono što i Građanska alijansa tvrdi od starta.

"Do sada je Uprava policije kao upravni organ imala pravo da po ovom Zakonu zabrani mirna okupljanja, što navodite, a i dodajete da je Ustavom definisano da ima pravo da ih samo privremeno ograniči radi zaštite prava drugih prava iz više oblasti", navodi on.

Radović je kazao da, prema podacima Uprave policije, ta institucija godišnje je zabranila i po nekoliko stotina mirnih okupljanja radnika, koji su tražili i po deset zaostalih plata, a nije ih privremeno ograničila. "I tu odluku nije obrazložila i navela razloge opravdanosti ograničavanja ovog suštinskog prava u demokratiji već ih je zabranila iako su radnici podnijeli pravovremeno prijavu za održavanje istih".

"Iako je ovo kršenje suštinskog ljudskog prava za demokratiju bilo i jedna od tema na obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava u Podgorici i ako se konstantno već nekoliko godina vodi javna polemika i ukazuje na isto- čudi ovakav odgovor MUP-a na Rješenje Ustavnog suda", rekao je Radović.

Prema njegovim riječima, kao i u Rješenju, tako i tokom javne debate su iznijeti brojni međunarodni standardi.

"Na koje ste se i vi pozvali u odgovoru, ali ste ih čini se – pogrešno interpretirali. Okupljanja se upravo ograničavaju da budu mirna", dodao je Radović.

Dokumenti garant prava

Kako je kazao, brojni dokumenti garantuju to pravo: Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, Konvencija Međunarodne organizacije rada br. 87. koja se odnosi na slobodu udruživanja i zaštitu prava na organizovanje, Konvencija o pravu na organizovanje i kolektivno pregovaranje, Evropska socijalna povelja.

Svi ti dokumenti, naveo je, priznaju pravo mirnog okupljanja i definišu da se ne mogu postaviti nikakva ograničenja vršenja tog prava osim onih koja su nametnuta u skladu sa zakonom i koja su potrebna u demokratskom društvu.

"Da li je potreba Crne Gore, kao demokratske države, da zabranjuje mirna okupljanja radnika koji ne primaju plate? Nije, već je obaveza da istim omogući uslove da izraze svoj stav, čak i da ih na to ohrabri", poručio je Raović.

On je naveo da Konjević u dogovoru navodi "Osporenim odredbama Zakona o javnim okupljanjima postiže se zaštita javnog interesa, koji je iznad interesa određenih grupa ili pojedinaca" koji bi ostvarili pravo na mirna okupljanja.

"Pravo na mirno okupljanje je suštinsko pravo u demokratiji, ono je javni interes i kao takvo je prepoznato našim Ustavom i brojnim međunarodnim dokumentima koje ste i vi citirali. Nažalost, osporenim odredbama pravo određenih interesa grupa i pojedinaca do sada je imalo zaštitu nad ovim suštinskim javnim interesom a to je pravo na mirno okupljanje", naveo je Radović.

Konjević da pogleda odluke Suda u Strazburu

To je, kako je saopštio, klasična zamjena teza i ona ide u prilog i zaštitu grupa i pojedinaca na vlasti, a suprotna je interesu građana.

"Iznenađeni smo ovakvim stavovima i ocjenama. Zato vas molimo da pogledate odluke Suda u Strazburu (Udruženje građana Radko i Paunovski protiv Makedonije, Hrišćanska demokratska narodna partija protiv Moldavije, Stankov i Ujedinjena makedonska organizacija Iliden protiv Bugarske i dr.) i očekujemo da ćete nakon toga prihvatiti ovu odluku Ustavnog suda, prije svega zbog interesa građana", rekao je Radović.

Građanska alijansa smatra da Konjeviću i lično ne pripada da brani rigidna rješenja, koja ne postoje ni u jednoj demokratskoj državi svijeta.

Bonus video: