U Tivat pristigle jahte američkih i ruskih tajkuna

Le Grand Bleu“, koja se zbog svojih velikih dimenzija ni ne može vezati u većini svjetski poznatih marina, na sebi nosi i dvije manje jahte
249 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2014. 15:50h

Nakon što je prošlog mjeseca sa svojom 115-metarskom jahtom „Luna“ Tivat pohodio ruski oligarh Roman Abramovič, danas je na sidrište ispred gradske rive Pine stigla njegova bivša, ništa manje spektakularna super-jahta „Le Grand Bleu“.

Ovaj 113 metara dugi brod pripada ruskom oligarhu Evgeniju Markoviču Švidleru, koji je tu jahtu prije osam godina kupio od svog poznatijeg „kolege po dubokom novčaniku“ i poslovnog partnera, Romana Abramoviča. Inače, „Le Grand Bleu“ izvorno je izgradnjen 2000. godine u brodogradlištu Kusch Yachts u Bremenu u Njemačkoj, po narudžbi američkog milionera Dona MekKoua.

„Le Grand Bleu“, koja se zbog svojih velikih dimenzija ni ne može vezati u velikoj većini svjetski poznatih marina, na sebi nosi i dvije manje jahte – 22 metarsku jedrilicu „Bellatrix“ i 19 metara dugu motornu jahtu „Sirius A“, koje sa posebnim dizalicama spuštaju u more, pa sa tim manjim plovilima gazda i njegovi gosti mogu doći do obale. Švindlerova super jahta na krmenoj palubi nosi i privatni helikopter.

Pored jahte „le Grand Bleu“, na sidrištu ispred tivatske marine Porto Montenegro su i 72-metra duga luksuzna motorna jahta „Utopia“ i elegantna dvojarbolna jedrilica „Rosehearty“ dugačka 56 metara. „Utopia“, koja vije zastavu Kajmanskih ostrva, prema dostupnim podacima pripada jednom od najuticajnijih finansijskih „igrača“ svijeta, američkom milioneru Bilu Mileru iz američke kompanije za globalni investicioni menadžment „Legg Mason Inc.“

„Rosehearty“, koja plovi pod britanskom zastavom, je do prije pola godine pripadala čuvenom medijskom magnatu Rupertu Mardoku, koji je, inače, sa njom i ranijih godina dolazio u Tivat. Jahta koja je izgrađena 2006, prodata je nepoznatom kupcu pred kraj prošle godine za oko 23 miliona eura.

Na mulu I Porto Montenegra među desetak mega i super jahti, ovih se dana „baškari“ i 78 metara duga super-jahta „C 2“, američkog biznismena Ronalda Perelmana, koji je 69-ti na Forbsovoj listi 100 najvećih bogataša svijeta, sa ličnim imetkom od oko 14 milijardi dolara. Malo dalje niz molo I Porto Montenegra je i 54 metarski brod „Starfire“, koji pripada jednom od najbogatijih jahtaša na svijetu uopšte, američkom tajkunu Karlu Ikhanu čije se lično bogatstvo procjenjuje na preko 24 milijarde dolara.

Redovan klijent Porto Montenegra je i treći najbogatiji Meksikanac, rudarski magnat Alberto Baileres, koji ovdje već par godina ljeti dovodi svoju luksuznu „ploveću palatu“, 93-metra dugu super-jahtu „Mayan Queen“. Baileresov luksuzni putnički mlažnjak tipa „Gulfstream G-650“ registracije XA-BAL, već danima je parkiran na platformi tivatskog aerodroma, dok njegov vlasnik na jahti „Mayan Queen“ krstari duž istočne obale Jadrana.

Galerija

Bonus video: