Podstaći ostanak RAE učenika u školama

"Naročito će se voditi računa da se obezbjede mjere za jačanje šeme stipendiranja i obezbjeđivanje mentorske podrške korisnicima programa”, kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Vesko Belojević
Suad Numanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.07.2014. 14:41h

Memorandumom o saradnji, koji je danas potpisan, predviđeno je unaprjeđenje akademskog učinka i zadržavanje romskih i egipćanskih učenika u srednjim školama, obezbjeđivanja stipendija, mentorskih usluga u okviru škole i efikasnim informisanjem.

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava potpisan Memorandum o saradnji između ovog resora, Fonda za obrazovanje Roma, Zavoda za školstvo i NVO Institut za socijalnu inkluziju.

“Memorandum je rezultat dosadašnje dobre saradnje između navedenih institucija i odnosiće se na uvođenje održivog programa sprječavanja odustajanja od daljeg školovanja za romske i egipćaske učenike srednjih škola, kako bi im se omogućilo da završe svoje srednjoškolsko obrazovanje”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako je saopšteno, cilj potpisivanja Memoranduma je i unaprjeđenje akademskog učinka i stepena prelaska na srednjoškolsko obrazovanje i zadržavanje romskih i egipćanskih učenika u srednjim školama, obezbjeđivanja stipendija, mentorskih usluga u okviru škole i efikasnim informisanjem.

Poseban cilj programa je unaprjeđenje upisa, stopa ostanka u srednjoj školi i uspjeh za oko 80 učenika Roma i Egipćana upisanih u redovne i stručno-tehničke škole na osam lokacija u Crnoj Gori.

Insistiraće se na smanjenju stope odustajanja od školovanja među romskim i egipćanskim učenicima srednjih škola koji su suočeni sa rizikom od odustajanja.

“Kako bi se postigao ovaj cilj, potpisnici Memoranduma će naročito voditi računa da se obezbjede mjere za jačanje šeme stipendiranja i obezbjeđivanje mentorske podrške korisnicima programa”, kaže se u saopštenju.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović je nakon potpisivanja Memoranduma kazao da u Crnoj Gori ima prostora za obrazovanje i zapošljavanje, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost.

“Naglasio je da je neophodno uložiti dodatni napor da se pripadnici Romske i Egipćanske populacije zadrže na školovanju u srednjoj školi, da se spriječi odustajanje od školovanja, i da se nađu modeli podrške da ova populacija nastavi i visokoškolsko obrazovanje”, navodi se u saopštenju.

Numanović je kazao da je neophodno voditi računa i o trendovima koji vladaju na tržištu rada, jer je to svakako bitan uslov za dalje zapošljavanje.

Bonus video: