"Dakićevci" tuže policiju jer im nije dozvoljen pristup komemoraciji

»Saznali smo za komemorativni skup povodom smrti Željka Šturanovića, zbog čega sam predložio da prisustvujemo skupu i upišemo se u knjigu žalosti«, rekao je Vukčević
1 komentar(a)
Milan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.07.2014. 13:21h

Bivši radnici „Radoja Dakića” podnijeli su prijavu protiv Uprave policije zbog kršenja ljudskih prava i sloboda, jer im, kako su naveli, nije omogućeno da odmah uđu u staru zgradu Vlade i prisustvuju komemoraciji povodom smrti potpredsjednika parlamenta, Željka Šturanovića.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike, Milan Vukčević kazao je da su podnijeli prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije i Savjetu za građansku kontrolu rada policije zbog kršenja ljudskih prava i sloboda.

»Saznali smo za komemorativni skup povodom smrti Željka Šturanovića, zbog čega sam predložio da prisustvujemo skupu i upišemo se u knjigu žalosti«, rekao je Vukčević agenciji Mina-business.

On je objasnio da su ih, nakon prelaska mosta, kada su krenuli popločanom stazom, presreli policajci i zahtijevali da idu zaobilazno oko zgrade.

»Kada smo došli na 20-tak metara od zgrade, policija je naplavila živi zid i nijesu nam dozvolili da nastavimo kretanje uz obrazloženje da čekamo da zgradu napuste građani koji su prije nas ušli u nju«, naveo je Vukčević.

On smatra da nije smjela da se pravi bilo kakva razlika ili zabrana na osnovu društvenog porijekla i preduzeća kojem neka osoba pripada.

»Bez razloga podvrgnuti smo nehumanom, ponižavajućem i diskriminatorskom tretmanu uz ugrožavanje prava i dostojanstva ličnosti«, ocijenio je Vukčević.

Potraga za pravdom

Bivši radnici podgoričke fabrike od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura koje ne mogu da prodaju.

Kompanije Zetagradnja i Čelebić su 27. oktobra 2011. godine odustale od kupovine zemljišta "Dakića", površine 221 hiljadu kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg su činili Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal Company i Master inženjering za zemljište je nudio 27 miliona eura.