Rekonstruisana crpna stanica: Nikšić više neće imati problem u snabdijevanju vodom

Rekonstrukcija je omogućila uštedu električne energije za više od 40 odsto i za duži period riješila problem vodosnabdijevanja grada
209 pregleda 1 komentar(a)
Crpna stanica Duklo, Foto: Ivan Petrušić
Crpna stanica Duklo, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 04.07.2014. 11:47h

U Nikšiću je otvorena rekonstruisana crpna stanica Duklo preko koje se snabdijeva skoro čitav grad i koja je zbog duge eksploatacije, sagrađena je 1983.godine, bila u veoma lošem stanju.

Vrijednost projekta, početog u novembru 2011.godine i koji je Opština Nikšić realizovala u partnerstvu sa JP „Vodovod i kanalizacija“ uz finansijsku podršku Evropske unije je blizu 460.000 eura, od čega je EU obezbijedila 60 odsto, sredstava, Vlada 20 odsto, Opština 17, a pomenuto preduzeće tri odsto novca.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović kazao je da su sa Timom za tehničku pomoć pripremili i realizovali najveći dio planiranih aktivnosti, a da se glavna odnosila na nabavku i instalaciju pumpi, neophodnog softvera i obuci zaposlenih, nakon čega se pristupilo rekonstrukciji crpne stanice.

„Nakon izvršene rekonstrukcije preostala sredstva su utrošena za nabavku dodatne opreme za kvalitetnije praćenje i analizu procesa vodosnabdijevanja, kao i vozila za potrebe Opštine Nikšić i sekretarijata koji se bavi pitanjima iz oblasti komunalne djelatnosti, saobraćaja i voda“, kazao je Grbović.

Prema riječima tehničkog direktora Vodovoda Sava Vuškovića, rekonstruisana crpna stanica omogućila je uštedu električne energije za više od 40 odsto i za duži period riješila problem vodosnabdijevanja grada.

„Ovaj objekat predstavlja srce vodovodnog sistema i ako ovdje nešto nije u redu onda svi mi, kao potrošači, imamo posledice u smislu vodosnabdijevanja“, istakao je Vušković.

Marija Šoškić iz Tima za tehničku pomoć kazala je da pomenuti projekat može da posluži za primjer i drugim opštinama jer je dobrim upravljanjem finansijama i pažljivom pripremom tendera došlo do znatnih ušteda, pa je novac iskorišten i za nabavku dodatne opreme i vozila.

„S druge strane saradnja Opštine i Vodovoda i drugih javnih preduzeća je dobar primjer i za druge opštine. Još uvijek nije čest u projektima koje implementiramo, ali je doveo do odličnih rezultata jer Vodovod ima i tehnička znanja koja im omogućavaju da ne zavise od ugovarača, već da sami znaju šta žele i osiguraju kvalitet projekta“, istakla je Šoškić.

Bonus video: